Totul, cu doar câteva luni înainte ca instituția de credit să declare insolvența.
Ca să-și protejeze averile de criză, bogații Greciei – politicieni, bancheri sau patroni ai unor companii de transporturi maritime – au cumpărat proprietăți de lux, în Londra.
La fel intenționa să facă și fostul șef al ATEbank,Theodoros Pantalakis. El susține că banii – 8 milioane de euro – proveneau din economiile personale. Problema e că transferul banilor în străinătate s-a făcut cu doar câteva luni înainte ca instituția pe care o conducea să-și declare insolvența.
Bancherul a negat însă că ar fi comis vreo neregulă și a precizat pentru Financial Times că a plătit impozite pentru tranzacția făcută.
Fostul director al băncii de stat din Grecia ar putea fi audit în august de o comisie parlamentară în ceea ce privește cei 3 ani ca șef al ATEbank. Theodoros Pantalakis va fi întrebat, la audieri, şi despre împrumuturile de peste 150 milioane euro acordate de ATEbank principalelor partide politice, aflate acum la putere.
El s-a opus privatizării băncii de stat din Grecia și și-a dat demisia de la conducerea instituției, după ce Pireus Bank a cumpărat activele performante ale ATEbank pentru 95 de milioane de euro.