Cel puţin 156 de persoane au murit, miercuri, într-o serie de atacuri comise de gruparea jihadistă Stat Islamic în sudul Siriei, acesta reprezentând unul din cele mai sângeroase bilanţuri de la începutul războiului în 2011 în această ţară, relatează Agerpres, citând AFP.
Sunt primele atacuri – atentate sinucigaşe şi asalturi asupra unor localităţi – de asemenea amploare comise de Statul Islamic după luni de zile în Siria, unde gruparea jihadistă a suferit numeroase înfrângeri în ultimele luni.
Atacurile au avut loc în provincia As-Suwayda, controlată în totalitate de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Jihadiştii Statului Islamic sunt prezenţi într-o zonă deşertică la nord-est de această regiune.
Potrivit media oficiale siriene, forţele regimului au lansat un contraatac pentru a-i respinge pe jihadişti. Raiduri aeriene au vizat de asemenea gruparea extremistă, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului.
‘Patru atentatori sinucigaşi şi-au detonat centurile explozive în oraşul As-Suwayda’, capitala provinciei cu acelaşi nume, a indicat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, după ce declarase iniţial că au fost trei kamikaze.
Alţi atacatori sinucigaşi au comis atacuri în localităţi din nord-estul provinciei înainte ca jihadiştii să declanşeze asaltul asupra acestora, a adăugat el. Statul Islamic a reuşit să preia controlul asupra a trei sate.
Cel puţin 156 de persoane, între care 62 de civili, au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite, potrivit noului bilanţ care nu încetează să crească după descoperirea a ‘numeroase rămăşiţe umane în satele’ atacate de Statul Islamic, a afirmat directorul OSDO. ‘Acest bilanţ este cel mai sever în provincia As-Suwayda de la începutul conflictului’, a spus el.
‘În afară de atentatele sinucigaşe, jihadiştii au atacat sate şi au ucis oameni în casele lor’, a afirmat în continuare directorul OSDO.
Într-un comunicat publicat pe Telegram, Statul Islamic susţine că prin aceste lupte se lansează de fapt atacurile împotriva principalelor poziţii ale regimului în provincie.
‘Unităţi ale armatei au lansat un contraatac pentru a-i respinge pe teroriştii Daesh’ (acronimul arab al Statului Islamic), a indicat televiziunea de stat siriană. Potrivit directorului OSDO, cel puţin 21 de morţi au fost înregistraţi în rândurile jihadiştilor.
Luptele continuau la mijlocul zilei de miercuri, indică OSDO, o organizaţie neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de o reţea de informare pe întreg teritoriul Siriei.
Imaginile difuzate de media oficiale siriene după seria de atacuri arătau un cadavru lângă un zid distrus în oraşul As-Suwayda, precum şi legume împrăştiate la sol în mijlocul unor bălţi de sânge.
Jihadiştii comit punctual atacuri împotriva localităţilor din provincia omonimă As-Suwayda.
Dar potrivit directorului OSDO, atacurile de miercuri sunt primele de această amploare lansate de Statul Islamic după luni de zile în Siria.
Acestea intervin în timp ce regimul încearcă să preia integral controlul asupra provinciilor din vecinătatea Deraa şi Quneitra, controlate în prezent în proporţie de peste 90% de către guvern.
În sud-vestul provinciei Deraa, un grup având legături cu Statul Islamic controlează o redută, vizată de mai multe zile de raiduri aeriene intense ale regimului şi aliatului său rus.
Potrivit agenţiei oficiale siriene Sana, atacurile din As-Suwayda ‘vizează să atenueze presiunea militară’ a regimului împotriva ultimilor jihadişti ‘care vor fi eliminaţi la Deraa’.
După ce a ocupat în 2014 zone vaste din Siria, Statul Islamic controlează astăzi mai puţin de 3% din teritoriul sirian, după multiple eşecuri.
Însă jihadiştii sunt încă prezenţi într-o parte a provinciei Deir Ezzor (est), în zona deşertică la est oraşul Homs (centru) şi în anumite sectoare din sudul ţării. Celule ale grupării sunt de asemenea active în provincia Idlib (nord-vest).
Comandantul forţelor franceze din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA, generalul Francois Parisot, consideră că luptele împotriva ultimilor jihadişti în provincia Deir Ezzor vor dura ‘cel puţin două sau trei luni’.