Reprezentanţii unei companii tech avertizează că, în urma atacului cibernetic mondial, au fost afectate ”sute de mii de calculatoare” de la aproximativ 30.000 de instituții din China.
Mai exact, virusul WannaCry a atacat calculatoarele din 29.372 de instituţii.
E vorba de agenţii guvernamentale, spitale, universităţi şi bancomate din China.
PetroChina a anunţat că a deconectat timp de mai bine de 12 ore reţeaua care face legătura cu benzinăriile companiei din întreaga ţară, după căderea sistemului de plată online în China.
De asemenea, clienţii benzinăriilor au fost forţaţi să folosească bani cash, potrivit agenției France Presse, citată de news.ro.
În întreaga lume, autorităţile naţionale i-au avertizat pe utilizatori să aibă grijă la e-mailuri suspecte şi să-şi întărească securitatea calculatoarelor.
Între timp, guvernele, companiile şi experţii tech din întreaga lume se pregătesc luni pentru o posibilă agravare a atacului cibernetic, care a afectat până în acest moment 150 de ţări din lume.
Acest atac cibernetic a început vineri şi a vizat la întâmplare atât bănci, spitale, companii private, cât şi agenţii guvernamentale. De asemenea, impactul s-a dovedit cel mai puternic în ţările europene şi a paralizat calculatoarele sistemului sanitar din Marea Britanie.
WannaCry, cel mai amplu atac cibernetic din istorie
Virusul WannaCry, cel mai amplu atac cibernetic din istorie, a afectat până acum peste 200.000 de computere și 10.000 de instituții din cel puțin 150 de țări.
WannaCry este un virus de tip ransomware – adica nu distruge datele, dar blochează accesul la ele. Virusul a profitat de o breşă de securitate din sistemul de operare Windows.
Concret, WannaCry preia controlul asupra fișierelor de pe computerele infectate și le criptează. Dispozitivele sunt infectate de cele mai multe ori prin intermediul unui e-mail. Pentru eliberarea datelor, atacatorii cer plata unei sume de bani – în acest caz 300 de dolari plătiți în moneda electronică Bitcoin.
Ca măsură de precauție: nu dați click unor linkuri sau unor e-mailuri pe care nu le așteptați și nu descărcați fișiere necunoscute.
Cele mai afectate dispozitive sunt cele care folosesc sisteme de operare Windows mai vechi. De exemplu, în cazul Windows XP, care nu a mai fost actualizat de 3 ani, Microsoft a lansat acum un update special pentru WannaCry. E nevoie ca administratorii și utilizatorii să permită instalarea acestui update.
Experții în securitate cibernetică au avertizat că aceste atacuri ar putea continua.