Confidenţialitate

Unde ne adăpostim în cazul unui atac aerian. Peste 70% din adăposturi sunt construite înainte de 1990. Curtea de Conturi recomandă autorităților să actualizeze evidența adăposturilor de protecție civiliă | AUDIO

În cazul unui conflict armat, românii nu ar fi apărați de sistemul național de adăpostire – sunt concluziile unui raport al Curții de Conturi. Reprezentanții instituției cer acum autorităților să organizeze și să actualizeze evidența adăposturilor de protecție civiliă.

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit raportului Curții de Conturi, în cazul unui atac aerian doar puțin peste 3% dintre români (611.922 persoane) s-ar putea adăposti în spații special construite și puțin peste 5 procente în alte spații, cum ar fi la metrou sau în parcări și pasaje subterane.

Sunt peste 5000 de adăposturi de protecție civilă, publice și private. Dintre acestea, peste jumătate sunt neoperaționale. Fondul de adăpostire este vechi, peste 70% din adăposturi sunt construite înainte de anul 1990.

În prezent, multe dintre acestea sunt insalubre sau au fost transformate în depozite, în timp ce altele au fost modificate și nu mai corespund normelor de adăpostire.

Curtea de Conturi le recomandă autorităților să vină cu o nouă strategie pentru reorganizarea sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Constanța: A fost semnat contractul pentru reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. 7 pacienți cu COVID au murit în 2021 în unitatea medicală, după un incendiu devastator | AUDIO | GALERIE FOTO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.