NASA a dezvăluit noi imagini uluitoare ale universului timpuriu, realizate de telescopul spațial James Webb. Sunt imagini cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată, care arată galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.
Despre importanța imaginilor obținute cu telescopul James Webb am stat de vorbă cu Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, din București, care spune că noile cadre surprinse la mare depărtare de Pământ sunt cele mai spectaculoase de până acum:
„Imagini așa cum nu am mai văzut niciodată, mai bune, mai luminoase și mai colorate decât luate de telescopul spațial Hubble. Sunt foarte mulți oameni care au pe ecranul telefonului imagini cu stele, cu planete, s-ar putea ca de acum încolo să nu mai avem nevoie de simulări, avem imagini reale pe care să le vedem în fiecare zi care să ne inspire pentru că astronomia este poate singura știință care ne arată locul nostru în Univers și ne arată obiecte astronomice destul de spectaculoase.”
Adrian Șonka spune că, efectiv, putem vedea în timp, iar asta nu e tot:
„A fost o misiune care a funcționat destul de greu având în vedere că este un dispozitiv atât de complicat din punct de vedere ingineresc. Cele mai spectaculoase imagini pe care o să le vedem sunt cele cu primele galaxii care s-au format, deja am văzut galaxii la 13,1 miliarde de ani lumină care sunt foarte foarte strălucitoare, o să putem vedea și mai mult în timp.”
Imaginile stârnesc din nou discuții despre alte posibile forme de viață în afraa Terrei. Ce șanse sunt să mai existe și alte planete cu viață? Adrian Șonka:
„Trebuie și descoperite planetele potrivite ca să poată să fie observate dar deja vedem detalii fine. S-ar putea ca de acum încolo să ne gândim mai serios la extratereștri folosind date reale, nu doar imaginația.”
Citește interviul integral cu astronomul Adrian Șonka
Liliana Nicolae: Aceste imagini sunt importante doar pentru astronomi?
„Acel telescop a fost făcut pentru astronomi ca să studieze Universul, dar întotdeauna trebuie date informații și imagini către public, iar aceste imagini sunt destul de spectaculoase. Sunt imagini așa cum nu am mai văzut niciodată, de zeci de ori mai bune mai luminoase și mai colorate decât imaginile luate de telescopul spațial Hubble.
Și publicul întotdeauna apreciază imaginile frumoase, mai ales explicate cum trebuie. Știu foarte mulți oameni, și cred că și dumneavoastră, care au pe ecranul telefonului imagini cu stele, cu planete… S-ar putea ca de acum încolo, folosind telescopul acesta, să nu mai avem nevoie de simulări și să avem imagini reale pe care să le vedem în fiecare zi, să ne inspire. Pentru că astronomia este poate singura știință care ne arată locul nostru în Univers și ne arată și obiecte astronomice destul de spectaculoase”, a spus Adrian Șonka pentru Europa FM.
Liliana Nicolae: Vă așteptați să vedeți vreodată aceste imagini?
„Da, mă așteptam să le văd pentru că chiar dacă acest telescop spațial a fost lansat destul de greu – a fost amânnată lansarea de câteva ori – ne așteptam să le vedem și ne așteptam să vedem chiar imagini de genul acesta, mult mai bune decât ale oricărui telescop folosit până în prezent.
Într-adevăr, a fost o misiune care a funcționat destul de greu, având în vedere că este un dispozitiv atât de complicat din punct de vedere ingineresc, dar, până la urmă, totul funcționează”, a adăugat Adrian Șonka.
Liliana Nicolae: Este, așa cum spunea și președintele Statelor Unite ale Americii, o nouă fereastră către istoria Universului nostru?
„Sigur. Să știți că în prezent vedem imagini de la cel mai bun telescop pe care îl au pământenii. Până acum aveam telescopul spațial Hubble, care era cel mai bun. Însă, deja de pe Pământ am reușit să facem imagini mai bune decât Hubble. Acum, însă, avându-l pe James Webb care are un diametru de trei ori mai mare decât al lui Hubble, vedem într-adevăr imagini din Universul îndepărtat.
Practic, cele mai spectaculoase imagini pe care o să le vedem sunt cele primele galaxii care s-au format. Noi momentan nu le putem vedea folosind telescopul spațial Hubble, dar nu puteam trece bariera aceasta de 13,2 miliarde de ani lumină pentru că telescopul avea un diametru, iar acum cu James Webb putem vedea și mai departe.
Deja am văzut în imagini galaxii la 13,1 miliarde de ani lumină care sunt foarte, foarte strălucitoare. O să putem vedea și mai multe în timp. Este de știut că atunci când te uiți la stele cu ochiul liber sau prin telescop le vezi cu întârziere – o întârziere de 10, 50, 100, 1000 de ani.
Când te uiți la galaxiile cele mai îndepărtate, le vezi cu o întârziere de 12, 13 miliarde de ani. Oricum nu există galaxii mai bătrâne de 13,4 miliarde de ani pentru că nu se formaseră”, a mai spus Adrian Șonka pentru Europa FM.
Liliana Nicolae: Putem avea surpriza de a descoperi planete locuite?
„Sigur. Deja, spectrul acesta pe care l-a dat acum publicității telescopul, echipa de la James Webb, ne arată detalii foarte fine în compoziția atmosferei în exoplanete. Foarte fin. Și, practic, când se vor alege exact planetele pe care să le observe s-ar putea să descoperim acolo molecule care se formează numai dacă există viață.
Sunt șanse mari. Nu promite nimeni că o să se întâmple așa ceva – trebuie și descoperite planetele potrivite ca să fie observate, dar deja vedem detalii fine. S-ar putea ca de acum încolo să ne gândim mai serios la extratereștri folosind date reale nu doar imaginația”, a mai explicat Adrian Șonka.
Sursa colaj foto: NASA