Confidenţialitate

Astronomii au descoperit cea mai mică stea măsurată vreodată

Astronomii au identificat cea mai mică stea măsurată vreodată, care este cu puțin mai mare decât Saturn, potrivit unui studiu dat publicității miercuri de Universitatea din Cambridge, relatează Xinhua.

Steaua, aflată la șase sute de ani lumină distanță, a fost descoperită de o echipă de astronomi de la Universitatea din Cambridge. Numită EBLM J0555-57Ab, aceasta face parte dintr-un sistem binar și a fost identificată când a trecut prin fața perechii sale mult mai mari, o metodă care este de obicei folosită pentru a descoperi planete, nu stele.

Astrul are probabil cea mai mică dimensiune pe care o poate avea o stea, având exact masa necesară pentru a permite fuziunea nucleelor de hidrogen în heliu.

“Dacă această stea ar fi avut o masă fie și puțin mai mică, reacția de fuziune a hidrogenului în miezul său nu ar fi putut fi susținută, iar steaua s-ar fi transformat într-o pitică brună”, a declarat Alexander Boetticher, principalul autor al studiului și masterand la laboratorul Cavendish și la Institutul de astronomie din Cambridge.

Steaua recent măsurată are o masă comparabilă cu cea estimată în prezent pentru Trappist-1, o pitică ultra-rece a cărei descoperire a fost anunțată de oamenii de știință în februarie. Trappist-1 este înconjurată de șapte planete de mărimea pământului cu o climă temperată.

“Cele mai mici stele asigură condiții optime pentru descoperirea unor planete ca Pământul și pentru explorarea atmosferelor lor de la distanță”, a declarat coautorul Amaury Triaud, cercetător senior la Institutul de astronomie din Cambridge. “Totuși, înainte de a putea studia planetele, trebuie neapărat să le înțelegem stelele”, a adăugat el.