AstraZeneca anunță că vaccinul anti-COVID produs în colaborare cu Universitatea Oxford necesită un studiu suplimentar, privind eficacitatea dozelor.
Anunțul vine după ce compania a recunoscut o eroare majoră în recomandările referitoare la dozaj și schema de administrare.
AstraZeneca a anunţat recent că eficacitatea vaccinului său este de 70%, în medie, potrivit testelor preliminare.
Totuși, există mai multe discrepanţe între două protocoale diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii cărora le-a fost administrată mai întâi o jumătate de doză şi apoi o doză completă o lună mai târziu, dar de numai 62% pentru un alt grup, care a fost vaccinat mai mult, şi anume cu două doze complete la o lună distanţă între ele.
Astfel, oficialii companiei spun că este nevoie de un nou studiu pentru a valida cea mai bună eficacitate.
Directorul grupului farmaceutic susține că aceste proceduri nu ar trebui să întârzie aprobarea vaccinului de către organismele europene şi britanice, dar autorizarea din partea autorităţilor americane au putea să ia mai mult timp.
Deşi pare deocamdată mai puţin promiţător decât vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech sau de Moderna, vaccinul AstraZeneca/Oxford este mai puţin costisitor şi mai uşor de stocat, întrucât poate fi conservat în frigidere şi nu la temperaturi mult sub zero grade.
- Mihai Bucureșteanu