Confidenţialitate

Astăzi începe Berlinala 2017: filme biografice, staruri și politică

Cea de-a 67 ediție a Berlinalei, primul mare festival de film al anului în Europa, se deschide joi în capitala germană cu 24 de producții internaționale în selecția oficială, din care 18 vor concura pentru unul din trofeele ce va fi acordate la 18 februarie.

În competiția principală este și lungmetrajul ”Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, care are deja în palmares un Urs de Aur, obținut la ediția din 2013 a Berlinalei cu filmul ”Poziția copilului”.

Anul acesta, juriul internațional care va decerna Ursul de Aur și Ursul de Argint este prezidat de regizorul și scenaristul olandez Paul Verhoeven, avându-i în componența sa pe producătorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Danemarca), actrițele Maggie Gyllenhaal (Statele Unite) și Julia Jentsch (Germania), actorul și regizorul Diego Luna (Mexic) și regizorul și scenaristul Wang Quan’an (China).

Dar, dincolo de competiția oficială, organizatorii Festivalului Internațional de Film de la Berlin și-au propus să insufle o doză de optimism într-o lume a crizelor.

Succesul filmelor biografice a făcut ca acestea să devină liantul ediției din acest an, cu accent pe destinele artiștilor, relatează AFP.

Festivalul va fi deschis cu prezentarea joi în avanpremieră mondială a peliculei “Django”, primul film al francezului Etienne Colmar, despre legenda jazzului Django Reinhardt și persecutarea familiei sale de către naziști.

Berlinala se dorește a fi un festival angajat. Prin urmare, actori și regizori nu ar trebui să piardă ocazia de a reveni asupra marilor teme ale momentului: creșterea populismului în Occident sau alegerea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite.

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, a subliniat că programul Berlinalei este ”un fel de acțiune de protest” față de situația din lume”. “Avem aici un program care spune <<da>> vieții și artiști care descriu situații cotidiene bulversate de apocalipse, dar în care există întotdeauna o cale de ieșire”, a spus el.

Actorul Richard Gere va veni la Berlin pentru a susține cauza tibetanilor și chiar va fi primit de cancelarul Angela Merkel.

La fel ca anul trecut, în timpul evenimentului sunt planificate acțiuni de solidaritate cu zeci de mii de solicitanți de azil sosiți la Berlin începând cu 2015: proiecții pentru refugiați, strângere de fonduri și ateliere educaționale.

România mai este reprezentată la Berlin în cadrul “Berlinale Talents” de regizoarele Ilinca Călugăreanu și Ioana Mischie, actorul Alexandru Potocean, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan, iar în programul “Shooting Star” – de actorul Tudor Aaron Istodor, precum și de proiectul de film ”Căprioara”, în regia lui Bogdan George Apetri, în cadrul ”Co-production Market”.

În cadrul ediției de anul acesta a celui mai mare festival public de film din lume vor fi proiectate 399 de filme, la care se adaugă alte aproximativ 700 de producții, prezentate în cadrul European Film Market, piața europeană de film pentru profesioniștii industriei.