Confidenţialitate

Asociațiile neguvernamentale, slab reprezentate în Comitetele de Monitorizare a banilor europeni pentru infrastructură

UPDATE:  MFE precizează, la solicitarea Europa FM, că procedura de selecție a membrilor Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 s-a desfășurat în conformitate cu Metodologia publicată pe pagina de web a Ministerului Fondurilor Europene în data de 28.07.2015, împreună cu anunțul de intenție.

Redăm mai jos poziția oficială a Ministerului Fondurilor Europene

”Structura celor 11 membri alți parteneri este de asemenea stabilită prin Metodologie, astfel încât fiecare candidatură a fost evaluată strict în corelare cu domeniul pentru care a fost formulată aplicația și în competiție doar cu celelalte candidaturi depuse pentru domeniul respectiv (7 domenii: 1.structuri asociative autorități locale; 2. asociații profesionale mediu, 3. asociații profesionale transport, 4. asociații profesionale energie, 5. ONG mediu, 6. camera de comerț, 7. instituție academică).

Criteriile de selecție a partenerilor includ, alături de relevanța domeniului de activitate al organizației și de reprezentativitatea organizației, implicarea în structurile parteneriale aferente programelor 2007 – 2013, implicarea în procesul de programare 2014 – 2020 și implicarea în proiecte cofinanțate din fonduri europene pentru domeniile relevante ale POIM.

Mai mult, toți candidații declarați respinși în aceasta etapă au fost informați, prin scrisorile transmise de către Ministerul Fondurilor Europene, cu privire la faptul că vor fi invitați în Grupurile Tehnice de Lucru pentru principalele sectoare finanțate prin POIM având în vedere că Metodologia CM POIM stabilește faptul că în aceste grupuri participă „ alte structuri care își manifestă interesul de a participa la lucrările POIM, dar care nu pot fi selectați ca urmare a numărului limitat de locuri. Grupurile Tehnice de Lucru se vor întruni cu două săptămâni înainte de fiecare reuniune a CM și vor avea câte un reprezentant care să prezinte punctul de vedere al grupului în Comitet.”

Grupurile tehnice de lucru sunt constituite ca parte a Comitetului de Monitorizare, și “vor avea ca rol pregătirea reuniunilor comitetului de monitorizare, prin consultarea de către AM POIM asupra informațiilor ce vor fi prezentate, dar și prin preluarea propunerilor formulate în cadrul Grupului de Lucru”, prin urmare nicio structură care și-a manifestat interesul nu este exclusă de la procesul de partenerial constituit pentru monitorizarea POIM.

Astfel, dorim să subliniem faptul că Ministerul Fondurilor Europene va susține un cadru larg de participare și implicare a partenerilor în pregătirea și derularea Comitetului de Monitorizare POIM, cu toate structurile care își manifesta interesul de a contribui la dezbaterile cu privire la subiectele și a documentelor prezentate în cadrul comitetelor. Decizia privind extinderea numărului de membrii ai Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 poate fi luată în considerare după expirarea perioadei de contestații și analizarea acestora”.

 

Mai multe asociații neguvernamentale au fost respinse din Comitetul de Monitorizare a fondurilor europene pentru infrastructură.

Potrivit unei analize realizate de HotNews, pe lista acestora se află Institutul de Politici Publice și Consiliul Investitorilor Străini.

Vor monitoriza în schimb proiectele mari pe infrastructură, energie și mediu – pentru care se acordă peste 11 miliarde de euro – diverse asociații formate din instituții publice:   Uniunea șefilor de Consilii Județene, condusă de Marian Oprișan, este una dintre ele.

Directoarea de programe din cadrul IPP – Elena Tudose – spune că societatea civilă este foarte slab reprezentată în astfel de comitete de monitorizare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pe de altă parte, în unele cazuri, asociațiile neguvernamentale care fac parte din comitetele de monitorizare sunt obligate să nu divulge informații despre ședințele la care participă.

Transparență, așadar, nu prea există – atrage atenția Elena Tudose.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 beneficiază de sume mari de bani:   9,4 miliarde de euro provin din fonduri europene, iar 2,4 miliarde de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020 este programul care beneficiaza de cea mai mare alocare de fonduri europene, de circa 9,4 miliarde euro (la care se adauga o cofinantare nationala de circa 2,4 miliarde euro) si este finantat atat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, cat si din Fondul de Coeziune.

Master Planul General de Transport (MPGT), recent acceptat de CE,  este strans legat de POIM si reprezinta documentul de baza pentru realizarea infrastructurii de transport in Romania pentru urmatorii 15 ani. 

Ministerul Fondurilor Europene a publicat luni lista prealabila a membrilor admisi in Comitetul de Monitorizare a implementarii Programului Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, cel mai mare dintre programele cu fonduri europene nerambursabile puse la dispozitia Romaniei si care are ca scop investitiile in transport si mediu. Comitetul de Monitorizare este gandit ca un organism “cu rol decizional strategic in procesul de implementare a POIM 2014-2020 care se va reuni pe parcursul intregii perioade de programare 2014 – 2020, pentru a examina implementarea programului si progresele inregistrate in cadrul POIM 2014 – 2020”.