Comisia Europeană constată încălcări grave ale legislației comunitare privind transportul animalelor vii pe mare.
Asociațiile din domeniu cer schimbarea acestor reguli, prin oprirea exportului de animale vii și înlocuirea acestuia cu exportul de carne și material genetic.
Vă reamintim,în România, anul trecut, aproape 15.000 de oi s-au înecat în Marea Neagră.
Comisia Europeană atrage atenția că, dincolo de încălcarea legislației, lipsesc informațiile despre starea animalelor transportate pe mare.
Abaterile de la norme încep încă de la plecare, când animalele sunt încărcate în camioane.
Există dovezi că o serie de autorități aprobă transporturile cu documentație incorectă sau incompletă, și fără să ia în calcul condițiile de pe traseu.
Animalele sunt transportate la temperaturi de peste 35 de grade, înghesuite în calele vapoarelor.Multe dintre ele nici nu îndeplinesc condițiile de siguranță maritime. Așa s-a întâmplat și cu transportul care trebuia să ajungă anul trecut în portul Midia, din România.
Auditul a descoperit de asemenea că există o mare presiune pe autoritățile veterinare să aprobe încărcarea animalelor, chiar dacă acestea nu sunt într-o stare bună, astfel încât să suporte condițiile unei călătorii de zile sau săptămâni pe mare.
Doar în 2018, porturi din România, Irlanda, Spania, Croația, Franța, Portugalia și Slovenia, toate fiind puncte de plecare pentru transporturi uriașe de animale au fost tranzitate către Occident peste 600.000 bovine și peste două milioane de ovine.