Confidenţialitate

Asociațiile de fermieri și organizațiile producătorilor de lapte cer ca Guvernul să compenseze litrul de lapte ca în cazul carburanților | AUDIO

Asociațiile de fermieri și organizațiile producătorilor de lapte cer ca Guvernul să compenseze litrul de lapte cum se întâmplă în cazul carburanților. Discuțiile s-au purtat în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților și la Ministerul Agriculturii.

Directorul Asociației Crescătorilor de Vaci „Holstein-RO”, Ionuț Lupu: „Au fost identificate o serie de măsuri, dar toate fac trimitere la bugetul din anul 2023”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem un deficit de 700 de mii de tone de lapte, avem peste 14 județe în care programul <<Laptele Școlar>> este blocat din cauza problemelor cu furnizarea de lapte și avem niște costuri foarte mari la poarta fermei, costuri care în momentul de față nu pot fi compensate de prețurile oferite de către procesatori. Toate aceste lucruri au stat la baza discuțiilor noastre cu Ministerul Agriculturii.

Au fost identificate o serie de măsuri, dar care toate fac trimitere la bugetul din anul 2023 și la resurse care ar fi disponibile abia în martie – aprilie anul viitor”, a explicat pentru Europa FM directorul Asociației Crescătorilor de Vaci „Holstein-RO”, Ionuț Lupu.

Fermierii cer ca ajutorul să fie acordat cât mai curând, la rectificarea bugetară din noiembrie. Variantele luate în calcul pentru compensarea litrului de lapte: între 50 și 70 de bani pe litru. Un asemenea efort ar ajuta producătorii de lapte să supraviețuiască și să nu închidă afacerile.

Directorul Asociației Crescătorilor de Vaci „Holstein-RO”: „Credem că varianta rezonabilă pentru a frâna creșterea prețului ar fi intervenția automată a Ministerului și acoperirea unei sume care să fie de minim 0,5 RON pe litru”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este cea mai bună variantă pentru momentul în care ne aflăm acum. Au fost discutate astfel de variante și de fiecare dată suntem trimiși către bugetul anului 2023. Noi am început discuțiile plecând de la acoperirea a 25% din costurile de producție a unui litru de lapte – acesta ar însemna aproximativ 0,7 RON pe litrul de lapte.

Au existat o parte din reprezentanții Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților care au agreat o variantă de 0,5 RON pe litrul de lapte, însă între propunerile noastre, discuțiile de la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților și ce se întâmplă la Ministerul Agriculturii este o distanță destul de mare.

Noi considerăm că varianta cea mai rezonabilă pentru a frâna creșterea prețului la poarta fermei și respectiv la poarta fabricii ar fi intervenția automată a Ministerului și acoperirea unei sume care să fie de minim 0,5 RON pe litrul de lapte”, a mai spus la Europa FM Ionuț Lupu, directorul Asociației Crescătorilor de Vaci„ Holstein-RO”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Salariul mediu net în luna august a fost de 3.933 de lei, arată datele Institutului Național de Statistică. Cei din IT primesc cei mai mulți bani