Asociația Școlilor Particulare va cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ (de stat sau private) care au fost închise prin deciziile comitetelor județene pentru situații de urgență.
Decizia de a închide școlile în funcție de numărul de cazuri dintr-o localitate este discriminatorie, spune președintele asociației, Cristian Comșa:
În plângere menționăm că este o măsură discriminatorie și disproporțională. Înțelegem că este o situație epidemiologică, dar autoritățile trebuiau să adopte un set de măsuri mai amplu – să închidă parcuri, centre comerciale. Nu închizi locuri în care regulile sunt respectate și care nu reprezintă un focar.
Asociația atrage atenția și asupra sistemului online de învățare: mulți copii încă nu au acces la echipamente.
Grădinițele și școlile primare ar fi trebuit să fie deschise, deoarece aceste unități de învățământ sunt de circumscripție, respectiv copiii vin din zonă, pe jos sau aduși de părinți cu mașina, iar după ore nu ies cu colegii și interacționează cu colegii prea mult, fiindcă sunt preluați de părinți și duși acasă.
Cristian Comșa spune că alte state europene – cum ar fi Franța și Germania – au închis alte activități, dar au lăsat școlile deschise: