Asociația Luna Albastră Diabet caută sprijin pentru a ajuta copiii și vârstinicii cu diabet în perioada epidemiei de coronavirus. Asociatia își propune ajutorarea familiilor cu copii aflați îm situații de risc și a vârstnicilor copleșiți de aceeași afectiune.
”Nu excludem în a ajuta orice om aflat zilele acestea în imposibilitatea de a-și procura alimente, medicamente și consumabile de igienă și medicale.
Fiica mea, Theodoara, are diabet insulino dependent de la frageda vârstă de 6 ani și jumatate. De atunci, ca mamă, lupt pentru a-i oferi o viață cât mai aproape de normalitate. Pentru a evita multiplele înțepături zilnice, necesare pentru monitorizarea glicemiei (uneori și câte 10-12/zi) și pt a da răgaz micuțelor degețele să se refacă, apelăm la senzorii de monitorizare a glicmiei. Ca micuța mea sunt mii de copii în țară, iar apariția coronaviruslui nu i-a vindecat ca prin minune, ci îi pune acum pe ei și părinții lor în situații și mai dificile, în care au nevoie de ajutor pentru a-și procura tratamentele”, explică Simona Ion, fondatoarea Asociației Luna Albastră Diabet.
Activitățile de suținere sunt prezentate în mod transparent online, iar cei care vor mai multe informații pot contacta direct pe fondatoarea Asociației Luna Albastră Diabet prin e-mail la adresa lunaalbastradiabet2020@yahoo.com.
Donațiile pentru Asociația Luna Albastră Diabet (CIF 42385590) se pot face în contul bancar deschise la BANCA TRANSILVANIA, în RON: RO 66 BTRL RON CRT 05391 20201.
Diabetul zaharat este o boală cronică, netransmisibilă, caracterizată printr-un nivel ridicat al glicemiei în sânge, provocat de defecte în producerea şi/sau folosirea necorespunzătoare a insulinei în organism.
Diabetul zaharat neglijat poate duce în timp la apariția unor complicații cronice cum ar fi neuropatia diabetică (afectarea nervilor periferici și/sau a sistemului nervos vegetativ), retinopatia diabetică (afectarea retinei care, netratată, poate ajunge până la orbire), nefropatia diabetică (afectarea rinichilor, care poate ajunge până la insuficiență renală și dializă), arteriopatia diabetică (aceasta, împreună cu neuropatia periferică poate duce la gangrena diabetică ce poate necesita amputație la nivelul membrelor inferioare).
La nivel mondial, numărul persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat a crescut cu aproape 60% în ultimul deceniu, avertiza Diabetes UK, cea mai mare organizație de caritate în domeniul diabetului din Marea Britanie.
Conform Studiului Naţional privind „Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi” (PREDATORR), în anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14.382.000 de persoane erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet nediagnosticate.