Apar reacții după ce ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus că grațierea ar fi susținută de asociațiile profesionale ale magistraților.
Forumul Judecătorilor din România anunță că se deliminează de declarațiile ministrului și amintește că grațierea sau amnistia colectivă nu se află printre măsurile recomandate de CEDO pentru a evita suprapopularea penitenciarelor.
După mai bine de 5 ani de la primele condamnări date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nerespectarea condițiilor din penitenciare, problema suprapopulării închisorilor nu a fost nici acum rezolvată – amintește Forumul Judecătorilor din România. Totuși, asociația susține că acest lucru nu trebuie să reprezinte un pretext pentru a promova proiecte legislative (cum ar fi o lege a aministiei și grațierii ) care să zădărnicească lupta împotriva corupției și a infracționalității, în general.
Grațierea sau amnistia nu se află printre măsurile generale impuse de CEDO – spun cei de la Forumul Judecătorilor, care precizează că nu există nicio urgență pentru adoptarea unui astfel de proiect, înainte de a epuiza alte remedii. Chiar și în cazul unei hotărâri pilot împotriva României, CEDO acordă o perioadă de cel puțin 6 luni pentru a rezolva problemele.
Asociația dă exemplul unor țări precum Venezuela, Pakistan și Africa de Sud unde a fost aprobată aministia sau grațierea colectivă, dar legea a fost respinsă ulterior de tribunalele constituționale.
O lege a grațierii ar avea ca efect scăderea încrederii în justiție și nu va stopa suprapopularea penitenciarelor. Efectul acestei măsuri va fi doar de scurtă durată, consideră Forumul Magistraților din România.