Asociația Editorilor din România spune că va contesta amenda primită de la Consiliul Concurenței după ce autoritatea a constatat că mai multe edituri și librării au limitat vânzările de carte către biblioteca Bookster. În urma investigației, editurile au primit amenzi de apropae 6 milioane de lei. Totuși, acestea reclamă încă din urmă cu 5 ani că activitatea Bookster funcționează ilegal.
În 2019, 10 edituri și Asociația Editorilor din România au deschis un proces împotriva firmei care opera biblioteca Bookster, pentru concurență neloială.
Editurile au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu sunt ale unei biblioteci publice, că nu respectă regulile de pe piața furnizorilor de carte și că prejudiciază direct autorii operelor închiriate. Bookster oferă gratuit servicii de bibliotecă, dar câștigă din contracte cu firme către care transportă și livrează cărți.
Separat de acest proces, Consiliul Concurenței a deschis în 2021 o investigație împotriva celor 10 edituri, două lanțuri de librării și împotriva Asociației Editorilor din România pentru un posibil comportament anticoncurențial, respectiv refuzul colectiv și coordonat de a vinde către Bookster.
După trei ani de anchetă, Consiliul Concurenței a decis să amendeze patru edituri, două librării și Asociația Editorilor din România cu aproape șase milioane de lei.
Asociația Editorilor din România spune că va contesta amenda dată de Consiliul Concurenței
Într-un comunicat de presă, Asociația Editorilor din România spune că va contesta amenda și reclamă că Bookster a shimbat încadrarea juridică de mai multe ori pe parcurul timpului, de la Bibliotecă publică cu acces gratuit la Platformă de Închiriere, pentru a nu achita drepturile de autor aferente activității de închiriere de carte.
Editurile Nemira și Cărturești anunță că vor acționa în instanță amenda Consiliului Concurenței, iar Curtea Veche că o va contesta. Toate editurile resping acuzațiile de comportament anticoncurențial.
Bookster precizează că nu are nicio legătură cu plângerea făcută editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței
De cealaltă parte, Bookster anunță, printr-un comunicat de presă, că nu are nicio legătură cu plângerea făcută editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței pe piața de carte. Grupul OCTRA, care deține în prezent brandul l-a cumpărat de la Asociația „Educație pentru Toți Copiii”, în urmă cu patru ani, după ce aceasta a depus plângerea la Consiliul Concurenței.
Sursa foto: Shutterstock