Confidenţialitate

Asociaţia care construieşte un spital oncologic din donaţii va da ministerul de Finanţe în judecată

Organizaţia neguvernamentală Dăruieşte Viaţa, cea care construieşte un spital de oncologie pediatrică din donaţii, va da Ministerul de Finanţe în judecată.

Motivele? Întârzierea publicării ordinului de ministru care se referă la obligativitatea ONG-urilor de a se înregistra într-un registru special până la 1 aprilie dar şi de a depune documente pe care ANAF-ul le deţine deja.

Oana Gheorgiu – unul dintre fondatorii organizaţiei Dăruieşte Viaţă – a declarat la Europa FM că “ministrul de Finanţe porneşte de la premiza că noi, cei din ONG-uri, facem altceva decât ceea ce facem, ceea ce este inacceptabil. În al doilea rând este birocratic, superbirocratic. Şi pentru noi şi pentru ANAF. Ne obligă să depunem încă o dată aceleaşi documente pen care le depunem deja şi pe care ministerul le are la o apăsare de buton.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oana Gheorgiu susţine că prin deciziile sale, ministrul Eugen Teodorovici pune în pericol activitatea întregului sistem neguvernamental care are grijă de persoane aflate în dificultate.

“De la 1 aprilie, dacă nu suntem înregistraţi în acest registru, companiile nu mai pot face sponsorizări deductibile. De la 1 aprilie, nefiind în acest registru – şi nu avem cum să fim, pentru că, dincolo de faptul că acest ordin e abuziv şi incoerent, el a fost dat şi foarte târziu iar formularul a apărut abia astăzi – nu există timpul necesar să ne înregistrăm, dar nici nu vrem să ne supunem unei decizii abuzive a Ministerului ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociaţia Dăruieşte Viaţa construiește de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

Proiectul a început în 2015, ca un proiect de construire a primului spital cu servicii integrate de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România.

La început a fost  gândit  doar ca o clinică cu trei etaje.

“Dar cumva am simțit că va fi un proiect mai mare, întrucât certificatul de urbanism l-am luat pentru înălțimea maximă pe care ne-o permitea zona, adică 6 etaje. La acel moment Spitalul era prevăzut să cuprindă cca. 8.000 mp cu 80 de paturi – Secția Oncologie, 10 paturi – Departamentul Ambulator, 4 Camere Sterile, 1 Sală-buncăr pentru Scintigrafie, 1 Sală-buncăr pentru Radioterapie (2 aparate) și 1 Sală pentru Activități Educaționale și Recreere. Era pentru prima dată când, în România, un ONG iniția construirea unui spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, cu o investiție estimată de cca. 8 milioane de euro.

Am obținut avizele și autorizația de construcție și am început lucrările. Proiectul s-a dovedit a fi într-o continuă adaptare la condițiile locale și contextuale. Astfel, datorită mobilizării fără precedent a societății civile, am extins proiectul de la 3 la 6 etaje, adăugând și un bloc operator modern, o secție de terapie intensivă, una de chirurgie și una de neurochirugie – departamente absolut necesare în tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, fapt care va reduce semnificativ șansele apariției și purtării infecțiilor intraspitalicești dintr-o clădire în alta.

Odată cu extinderea proiectului, investiția necesară estimată s-a modificat si ea, de la 8 la 16 milioane de euro. Suprafața clădirii a fost mărită de la 8,000 mp la 12,000 mp. Am inclus un bloc operator pentru care costurile de construcție și amenajare sunt mult mai mari decât în cazul amenajării de saloane, precum și secții de terapie intensivă, chirurgie și neurochirurgie.

Peste 1.500 de companii și peste 150.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat proiectului până în momentul de față, contribuind cu peste 8 milioane de euro. Turnarea fundației a început în luna iunie, în curtea Spitalului “Marie Curie” din București, iar campania de strângere de fonduri continuă”, explică inițiatorii poriectului.

Stadiul construcției poate fi urmărit pe blogul http://www.daruiesteviata.ro/category/blog/jurnal-de-spital/