Asociația Călător prin România și-a propus să transforme Cimitirul Bellu, din București, într-un muzeu în aer liber.
Organizația vrea să monteze plăcuțe de plexiglas, pe care să apară un cod QR, în fața sau într-o laterală a mormintelor, dar și pe alei. La scanarea codurilor, vizitatorul va putea să-și aleagă limba și va primi detalii despre personalitatea care și-a găsit odihna veșnică acolo, dar și despre arhitectura mormântului.
”Motivele pentru care am ales să facem cimitirul Bellu un muzeu în aer liber sunt multiple. În primul rând, avem exemple la Franța, Belgia și alte țări vestice, de bune practici când vine vorba de cimitirele lor mari.
Cimitirul central din Paris este o atracție turistică, o atracție care introduce vizitatorul în istoria Franței. De ce să nu avem și noi în București așa ceva? Mai mult decât atât, Cimitirul Bellu este singurul cimitir din țară care are 5 monografii a câte 200 de pagini fiecare despre o parte a personalităților de acolo. Un alt motiv este acela că în Bellu sunt foarte multe personalități despre care mulți oameni nu știu nimic. Povești, istorie și lucruri interesante au fost îngropate odată cu personalitatea respectivă și este păcat să nu scoatem la lumină toate aceste informații. Este o datorie a generațiilor de acum pentru generațiile trecute și o datorie pentru generațiile viitoare”, spune Tănașcu Constantin-Iulian, doctorand la Școala Doctorală de Management din cadrul ASE, inițiatorul proiectului.
”Când am pășit în cimitir, pe poarta principală, nu ni s-a părut nimic wow, poate doar dimensiunea mare a cimitirului (28ha). Interesul a început să apară atunci când am văzut mormântul Iuliei Hașdeu și arhitectura monumentului. Am petrecut 10 minute la mormântul acesteia și l-am explorat pe toate părțile. Era fascinant. Apoi am luat-o pe aleile cimitirului și ne-am pierdut. Începusem să căutam nume pe monumentele de acolo și mai găseam câte o personalitate care a contribuit la construcția României moderne (și nu numai).
Actori, regizori, scriitori, domnitori, ingineri, dirijori, oameni care și-au pus amprenta asupra României sau oameni simpli, dar cu povești uimitoare, toți erau în acest cimitir. Vedeam statui și locuri de veci care erau mai mult opere de artă decât monumente funerare”, povestește Tănașcu Constantin-Iulian despre cum a venit ideea care stă la baza proiectului.
Echipa care caută să transforme Cimitirul Bellu într-un muzeu în aer liber este formată din 5 persoane: Călina Iuliana-Andreea – studentă la FBCAA din cadrul Titu Maiorescu, Tănașcu Constantin-Iulian – doctorand la Scoala Doctorala de Management din cadrul ASE, Moncea Mădălina Ioana – masteranda in cadrul Masterului de Managementul proiectelor de la ASE, Militaru Valentina Andreea – masteranda in cadrul Masterului de Managementul proiectelor de la ASE și Costache Robert Andrei – doctorand la Școala Doctorală de Management din cadrul ASE.
Parcursul proiectului va putea fi urmărit pe siteul travellerinromania.com și pe pagina de Facebook a organizației.
FOTO: Asociația Călător prin România