Asociația Ana și Copiii și-a propus să construiască cel mai mare centru de zi din țară pentru copiii defavorizați, pentru care e nevoie de 1 milion de euro. Pentru strângerea acestor bani, astăzi, 3 decembrie, de Ziua Generozității, Ana și Copiii demarează campania #ClopotelulBucuriei, prin care orice om de bine poate dona 4 euro pe lună, trimițând cuvântul BUCURIE prin SMS la 8864. Dacă 25.000 de oameni buni donează câte 4 euro timp de 10 luni, la sfârșitul anului 2020, centrul va putea fi gata.
Clădirea va avea o suprafață de 1.733 mp (parter, un etaj și mansardă), iar centrul de zi va avea următoarea structură: cantină pentru aproximativ 200 de copii, 3 săli de activități educaționale pentru grupe de vârstă diferite, 1 cameră de joacă, 1 cabinet medical, 1 cabinet de consiliere psihologică, 1 bibliotecă de peste 50 mp, 1 sală digitală, 2 dormitoare mari pentru copiii care au potențial și rezultate foarte bune la școală și își doresc să studieze la un liceu în București, spații de cazare pentru personalul de supraveghere pe timpul noptii, pentru voluntarii expați si pentru tinerii care vin din alte țări pentru diverse intership-uri și lucrează voluntar cu copiii pentru perioade de minim 6 luni, 1 atelier de creatie de peste 50 mp cu terasă în grădină unde micii artiști alături de voluntari să poata picta și crea în aer liber (va fi folosit ca spațiu de terapie prin culoare pentru copii și părinti), un atelier de arte vizuale, pentru dezvoltarea de abilități și descoperirea de aptitudini care i-ar putea duce pe copii la o meserie în domeniu, o sală de muzică unde copiii vor putea testa și studia diferite instrumente muzicale și va fi folosită ca un spatiu de terapie prin muzică pentru traumele si greutățile cu care acești copii se confruntă zi de zi, 1 amfiteatru în aer liber pentru serbări, piese de teatru și alte evenimente pentru copii, 1 teren de sport multifuncțional care va fi folosit în orice sezon, 1 foișor pentru activități cu copiii în aer liber, 1 loc de joacă în aer liber pentru copiii între 4 și 10 ani, 1 depozit de 100 mp, compartimentat în mai multe spații: de depozitare, de igienizare și de sortare a donațiilor primite, spații de studiu individual sau de lucru în grupuri; 2 birouri pentru activități administrative, grupuri sanitare la fiecare nivel.
„Terenul, în valoare de peste 100.000 de euro, aflat în zona Theodor Pallady din București, cu o suprafață de 3.360 mp, a fost achiziționat în 2016 cu ajutorul UPS Foundation, Concordia Supplies Inc și a donațiilor și sponsorizărilor mici de la persoane fizice si juridice, bani care ne ajută, totodată, să putem demara construcția centrului. Apoi, vom avea nevoie de ajutor pentru a construi centrul, pentru că nu e de ajuns doar să începem să-l construim, și pentru a putea susține activitățile acestuia în primul an. In 2017, am cunoscut-o pe Elena Dragu, arhitect, care s-a alăturat voluntar împreună cu echipa de la Cumulus One cauzei noastre și au realizat proiectul de arhitectură pentru centru, împreuna cu cei de la Popp & Asociații care s-au ocupat de partea de structură. Am făcut deja demersurile pentru racordarea la utilități, am făcut drumul de acces și am nivelat terenul pentru a fi la cota indicată în proiect. E gata și selecția firmei de construcție, care se va ocupa de construcția efectivă.
A fost destul de dificil să găsim o companie care să își asume un proiect social, la costuri cât mai mici, în asa fel încât să reușim să ducem la capăt acest proiect. S-au făcut demersuri și negocieri cu firma care va furniza pereții gata făcuți ai centrului și s-au stabilit etapele de execuție și montaj. Vom fora un puț de mare adâncime pentru a diminua costurile utilităților și suntem în căutarea unei companii care să ne ajute pe partea asta”, spune Mihaela Voivozeanu, președinte al Asociației Ana și Copiii.
Potrivit Eurostat, 1 din 5 copii din România abandonează școala, iar 1 din 2 copii trăiește la limita saraciei. La 1 ianuarie 2019, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,14 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. Cu alte cuvinte, aproximativ 2 milioane de copii trăiesc în România la limita sărăciei.
„Capacitatea centrelor de sprijin pentru acești copii acoperă, la nivel național, doar 7% din totalul copiilor care au nevoie de ajutor, Școala este responsabilă, însă, din punctul meu de vedere, nu e singura responsabilă. Până la a aștepta reforme sustenabile, e nevoie să continuăm cu proiecte pilot care să fie replicate în cât mai multe comunități. Mai mult, statisticile arată că școala reprezintă doar 14% din timpul elevilor (33% – somn, 53% – acasă și în centre educaționale înainte sau după școală), prin urmare, părinții și centrele educationale din comunitate trebuie să ia atitudine”, mai spune Mihaela Voivozeanu.
În acest moment, Asociația Ana și Copiii are grijă de 721 de copii defavorizați din București și comunități din Ilfov, Ialomița și Prahova, iar în cei 12 ani de activitate a ajutat peste 10.000 de copii vulnerabili prin cele trei centre de zi din București, Urlați și Fundulea.
Povestea Ana și Copiii o găsiți la adresa anasicopiii.ro/poveste
Răspundem la mesaje la office@anasicopiii.ro sau pe facebook.com/anasicopiii.ro
Cum se poate dona:
SMS: 8864 | BUCURIE | 4 euro/lună
prin cont: Asociația Ana și copiii
RO25 RZBR 0000 0600 0970 4793 (LEI)
RO41 RZBR 0000 0600 0970 4796 (USD)
RO63 RZBR 0000 0600 1273 9142 (EURO)
Raiffeisen Bank Ag. Amzei
SWIFT CODE: RZBRROBU
prin Paypal & Plăți online —-> anasicopiii.ro/vreau-sa-donez