Confidenţialitate

Asociația 21 decembrie 1989, după retrimiterea dosarului Revoluției în judecată: „Este un fragment din dosar, sunt lucruri anormale” | AUDIO

Dosarul Revoluției din ’89 a fost retrimis în instanță, după ce procurorii au refăcut rechizitoriul, așa cum solicitaseră judecătorii. Procurorul general al României a anunțat că au fost retrimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității: fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fostul şef al Aviaţiei Militare. Dosarul nu acoperă toate faptele din decembrie 1989, reclamă Asociația 21 Decembrie.

Dosarul Revoluției a fost trimis la Instanța Supremă în 2019, iar anul trecut judecătorii le-au cerut procurorilor militari să refacă rechizitoriul, după ce au exclus mai multe probe, cum ar fi rapoarte întocmite de SRI și de comisia parlamentară de anchetă a Revoluției care a activat în anii ’90.

5 luni și 15 zile a durat refacerea rechizitoriului, spune procurorul general al României, Gabriela Scutea:

„Avem persoane trimise în judecată: pe Ion Iliescu, fost președinte al României, Voiculescu Voican Gelu, fost vice prim-ministru al Guvernului României și generalul în retragere Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare. În sarcina inculpaților sunt reținute infracțiuni contra umanității.”

Președintele Asociației 21 decembrie 1989, Teodor Mărieș a spus, la Europa FM, că nu crede că acest dosar va trece de camera preliminară pentru a putea fi trimis în judecată, deoarece dosarul este incomplet:

„Acest dosar nu este dosarul Revoluției, este o ciosvârcă, un fragment din dosarul Revoluției, adică perioada 14-22 decembrie este închis de acum 2 ani jumate – 3 ani. Noi am făcut solicitarea și domnul procuror general interimar Bogdan Licu l-a redeschis la momentul respectiv și instanța a confirmat deschiderea dar acel dosar stă în sertarul lui și n-a lucrat nimic de 3 ani de zile. Această bucată de după 22 decembrie, cu 3 inculpați, fără CC, fără Piața Palatului, fără țară pentru că avem Sibiu, avem Reșița 40 și ceva de morți, avem Brăila, Aradul, avem Brașovul nelucrate, nestabilit cine sunt vinovații. Nu dă credibilitate că este un dosar făcut care să stea chiar și a doua oară, trimisă acolo la Înalta Curte, să plece după camerele preliminare în judecată.”

Teodor Mărieș susține că procurorul de caz nu a chemat la audieri părțile vătămate din dosar în perioada de refacere a rechizitoriului:

„Sunt lucruri anormale, eu n-am auzit pe nimeni să fi fost chemat, nici inculpați nici părți vătămate nici martori nici asociația, nimeni n-a fost chemat. Ce-a făcut el știe, el va răspunde, numai că de această dată senzația mea este că a făcut această lucrare cu binecuvântare de la un nivel nu cel mai înalt, dar foarte înalt.”

Procurorul general a menționat că reluarea dosarului de către un alt procuror ar fi însemnat o perioadă mare de timp, chiar și numai pentru citirea volumelor din dosarul Revoluției.

În acest dosar, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fostul şef al Aviaţiei Militare sunt acuzați, că, prin aparițiile lor televizate și prin comunicate, au indus intenționat în eroare opinia publică. S-a creat astfel o psihoza a terorismului, ceea ce a dus la moartea a 857 de oameni și rănirea altor 2300 în perioada 22-30 decembrie 1989.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Dosarul Revoluției, retrimis în judecată. Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, printre cei rejudecați

Foto: Inquam Photos / George Călin