Cea de-a V-a ediție Asia Fest, care are loc în perioada 24- 26 noiembrie 2017 la Romexpo (pavilionul C3), este dedicată culturii și tradițiilor Chinei și aduce publicului bucureștean 3 zile de spectacole cu muzică și dansuri specifice, bucătărie tradițională asiatică, ateliere, expoziții și multe surprize de care fanii români și străini se vor bucura cu siguranță. Intrarea este 5 lei, iar copiii sub 12 ani au acces gratuit.
Festivalul este deschis vineri, 24 noiembrie, între orele 13.00 și 20.00, sâmbătă, 25 noiembrie, și duminică, 26 noiembrie, între orele 10.00 și 20.00.
Ediția acestui an va găzdui, pe 25 noiembrie, între orele 17.00 și 19.00, finala concursului Ziua Națională Depozitul Kendam, a cărui etapă preliminară a avut loc în data de 18 noiembrie în mai multe orașe din tară.
În finala ZNDK au intrat automat câștigătorii din fiecare oraș. Finala va fi jurizată de Bryson Lee, Lukas Funk, Max Norcross și Oase. Vor fi prezenți și Alpha, Sweets Pro Team România si DKIPA. În 26 noiembrie, tot în cadrul Asia Fest, se va organiza un concurs de Kendama pentru amatori.
Bryson Lee, originar din Insula Oahu, Hawaii, și-a câștigat locul într-o echipă Sweet Kendama în vara anului 2015, în urma unui concurs de sponsorizări online. Acesta a reușit să depășească numărul record de puncte la campionatul mondial din 2016, ceea ce i-a adus locul 1 mondial. În 2017 a reusit să se claseze pe locul 2 la campionatul mondial.
Trofeul oferit, în cadrul ceremoniei de la Romexpo, câștigătorului Finalei ZNDK este realizat de Kazuma Iwata, cel care confecționează kendamele Mugen Musou – cel mai autentic brand de kendame japoneze, realizate manual. Kazuma este și autorul trofeului de la Campionatul Mondial de Kendama, organizat anual în Japonia. Pentru realizarea bilei (tama) din trofeu este folosit aur de 24 K, iar pe Sarado se găsesc culorile roșu, galben și albastru.
Concursul Cosplay, la Asia Fest 2017
De asemenea, deja cunoscut de publicul amator, în acest an va avea loc, din nou, concursul Cosplay– 26 noiembrie, orele 13.00- 14.00. Printre invitații surpriză care vor juriza se află și Pugoffka din Ucraina, fotograf și cosplayer, cu un portofoliu greu de egalat. Povestea ei ca fotograf de cosplay a început cu 8 ani în urmă, odată cu prietenia cu un cosplayer. De atunci, fotografia de cosplay a devenit pasiunea vieții ei, făcând sute de foto-seturi în acești ani. După o vreme a devenit și cosplayer, momentan dezvoltându-și talentele în croitorie și făcându-și propriile costume.
Al doilea cosplayer care va juriza concursul este MyReality Cosplay, artist celebru din Ucraina, LARPist și cosplayer cu o pasiune uriașă pentru costumele care implică armuri complexe, unde fiecare detaliu este conceput la milimetru. Costumul său de Inquisitor din universul Warhammer 40.000 i-a adus premii la multe evenimente, iar unul dintre ele este premiul ”Best Armor Award”, câștigat anul acesta la CosplayGen Awards, competiție mondială de cosplay, a cărei finală a avut loc în cadrul JapAniManga Night la Davos, Elveția.
În premieră, anul acesta Asia Fest aduce, în parteneriat cu Institutul Confucius București, un ansamblu formidabil de 12 cântăreți chinezi de muzică clasică. Liderul ansamblului, Sun Lu, secretar al Youth League Committee, de profesie pianist, lucrează în China, în cadrul University of Political Science and Law și predă cursuri de chineză și muzică clasică străină. Toți cei 12 cântăreți aparțin grupului vocal al Universității de Stiințe Politice și Drept din China și au participat la nenumărate festivaluri și concursuri organizate în China. Ansamblul va performa vineri, 24 noiembrie, și sâmbătă, 25 noiembrie, între orele 13.00 și 14.00.
Asociația culturală Sarang Hangug va promova cultura coreeană prin momente artistice de excepție (recital K-Pop, recital muzică trot, Flashmob Dokdo) și workshop-uri interesante- atelier caligrafie coreeană pe evantaie, decorat lampioane cu flori de cireș și realizare coastere personalizate.
Asia Fest 2017 va găzdui, în premieră, și Aleea Artiștilor, o zonă dedicată artiștilor cu lucrări fanart sau concepte originale. Aleea Artiștilor este un pseudo-eveniment, care întregește festivalul. Din program nu vor lipsi: Dansul leului, Drumul Mătăsii, Taiji cu evantaie, cu săbii, Taiji fără arme și dans cu evantaie, recitare de poezii, dans chinezesc, muzica chinezească, proiecție de fotografii și filme chinezești și multe alte surprize.
De asemenea, în cadrul Asia Fest vor avea loc tombole pentru public, premiile constând în produse tradiționale asiatice.
Demonstrații culinare și rețete pe toate gusturile
În cadrul Asia Fest veți putea degusta preparate japoneze gustoase à la Chef Tiberiu Punkosti, de la Roka Events. Tiberiu Punkosti a fost atras de mic de tainele alchimiei culinare, mai cu seamă de tainele bucătariei orientale și în special a celei japoneze. El va găti, în cadrul festivalului, ramen, hashimaki (pizza japoneză), taco în stil japonez cu kimci și carne sau vegetariene și, evident, sushi. Demonstrații culinare vor mai face: chef Merhzad Mogazehi, care va găti vineri, între orele 16.00 și 17.00, pui cu bambus (www.retetedetop.ro), chef John Menumorut, care va găti sâmbătă, între orele 14.00 și 15.00, rețete tradiționale chinezești (Blue Dragon), și duminică, între orele 13.00 și 14.00, rețete Thai (Blue Dragon), și chef Robert Petrescu, care va prepara pentru public sandwich negru japonez (duminică, între orele 17.00 și 18.00). La Asia Fest vor mai fi prezenți Chef Habibi, ale cărui rețete se caracterizează prin combinarea gusturilor arăbești cu altele noi , precum cele franțuzești, asiaatice sau chiar americane, și Bao Van, care va pregăti un produs taiwanez numit bao.
Restaurantul Harbin se alătură și el celei de-a V-a ediții Asia Fest cu preparate speciale. Meniul ales special pentru eveniment constă în pachețele de primăvară, pui shanghai, colțunași, Chao mi fen, orez cu legume, vită cu legume și tort de bezea cu înghețată prăjită.
My Sushi, cea mai mare fabrică de sushi din România, va participa la Asia Fest cu un meniu complex, menit să satisfacă gusturile tuturor persoanelor amatoare de mâncare japoneză tradițională.
De asemenea, despre arta cafelei turcești și creații artistice de tradiție aflăm de la Centrul turc Yunus Emre, care va prezenta, în cadrul Asia Fest, demonstraţii de preparare a ceaiului şi cafelei turcești, modul în care se servesc cafeaua și ceaiul turcesc, preparate ale bucătăriei turcești care se servesc alături de ceai și cafea, ateliere de creație artistică – arta confecționării fructelor parfumate din săpun și “EBRU”(pictură pe apă).
Și anul acesta înghețata thailandeză iRolls va fi prezentă la Asia Fest. Rolls este o animație culinară inovativă. Datorită tehnicii de congelare distincte, pe o plită din oțel care este răcită până la o temperatură de -25 de grade, înghețată este amestecată, întinsă și strânsă în formă unor rulouri. Prin amestecarea și agitarea ei în mod continuu în “tigaia” rece, se creează o cremă ce îngheață rapid în doar 5-10 secunde. Acest desert asiatic frecvent întâlnit în Tailanda este preparat cu ingrediente proaspete, precum fructe de sezon sau dulciurile dumneavoastră preferate.
La capitolul băuturi, pentru prima dată în România, producătorul japonez CHOYA aduce la Asia Fest o gamă variată de produse: de la celebrul SAKE la pretențioasele delicatese Choya Yuzu, Choya Extra years, Choya Extra Shiso, Choya Royal Honey, The Choya Single Year și The Choya Aged 3 Years, tocmai bune de servit alături de sushi sau alte preparate culinare japoneze.