Confidenţialitate

ASF: Pilonul II de pensii nu poate naționalizat

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, intervine în dezbaterea despre posibila naționalizare a fondurilor de pensii obligatorii administrate privat – un astfel de demers este imposibil, afirmă domnul Negrițoiu într-un comunicat de presă.

De asemenea, președintele ASF răspunde și criticilor pe care i le-a adus Liviu Dragnea, liderul partidului de guvernămînt.

O scrisoare a fondului de pensii private NN, adresată clienților săi, a provocat numeroase dezbateri săptămîna trecută: compania își avertiza clienții asupra unei posibile naționalizări a pensiilor private.

NN adăuga că, deși contribuțiile din salarii virate automat fondurilor ar fi trebuit să ajungă anul trecut la 6 procente, ele au înghețat la 5,1%.

Mișu Negrițoiu observă că fondurile din așa-numitul Pilon II sunt în întregime alimentate din alocaţii de la stat și continuă: odată transferate către fonduri, ele devin active în proprietate privată şi nu mai pot fi retrase sau confiscate.

Parlamentul și Guvernul pot majora sau reduce alocațiile viitoare, fără ca decizia să aibă vreun impact asupra contribuțiilor trecute, mai spune președintele ASF.

Mișu Negrițoiu adaugă că autoritățile pot, de asemenea, să schimbe administrarea privată într-una de stat, ceea ce – în opinia sa – nu înseamnă „naţionalizare”.

Potrivit lui Mișu Negrițoiu, aducerea în discuţia publică a „naţionalizării fondurilor de pensii” este înşelătoare, din cauză că nu au existat de curînd nici un fel de consultări sau inițiative – oficiale sau neoficiale – cu privire la schimbarea statutului legal al fondurilor de pensii.

Președintele ASF se referă în comunicatul său și la declarația politică potrivit căreia domnia-sa ar fi avut un interes în a transmite „informaţii” pe această temă.

Declarația e “subiectivă și contradictorie”, afirmă Mișu Negrițoiu, pe motiv că respectivele informații nu există.

Scrisoarea trimisă de fondul de pensii NN clienților săi i-a atras o amendă de 750,000 de lei – cea mai mare aplicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară de la înființarea sa încoace.

Autorizația directoarei generale a fondului, Raluca Țintoiu, a fost, de asemenea, retrasă.