Artrita reumatoidă este o boală cronică autoimună care afectează în special articulațiile mâinilor, picioarelor și genunchii. Peste jumătate dintre pacienți sunt femei.
Sistemul imunatar atacă țesutul articular și acesta se inflamează. Astfel, în perioadele active ale bolii, articulațiile devin dureroase, înțepenite, se umflă și prezintă căldură locală.
Un simptom major este imposibilitatea de a mișca articulația dimineața sau după perioade îndelungate de repaus. Această stare durează cel puțin o oră până la revenirea mobilității.
Mâncând o varietate de alimente sănătoase, pacienții cu artrită reumatoidă se pot simți mai bine.
Acizii grași Omega 3, esențiali pentru organism, ce se găsesc în diverse uleiuri, somon sau ton, luptă împotriva inflamației și ajută astfel la înlăturarea durerilor de la nivelul articulației și îmbunătățesc mobilitatea acestora.
Grăsimile saturate din carnea roșie sau unt, în schimb, favorizează apariția inflamației. Introduceți în alimentație surse mai bune de grăsimi precum nuci, avocado sau uleiuri bogate în acizi grași.
Fibrele alimentare sunt bune pentru digestie și au, de asemenea, efect antiinflamator.
Prunele, stafidele și fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți. Acidul folic este de asemenea binevenit în alimentația celor cu poliartrită reumatoidă.
Fasolea reprezintă o altă sursă alimentară bogată în fibre și proteine, care vor hrănii mușchii ce susțin articulațiile.