Confidenţialitate

Arsurile grave afectează toate straturile pielii

Pielea este un organ format din trei straturi. Superficial se află epidermul, construit dintr-un tip de ţesut cu mai multe straturi de celule care se divid permanent. Urmează dermul, cu rol de susținere a epidermului, bogat în vase de sânge și ţesut conjunctiv. Ultimul strat, cel mai profund, este hipodermul, alcătuit din țesut adipos. În structura pielii intră și bulbii firelor de păr, glandele sudoripare și glandele sebacee.

Cunoscând structura pielii, putem înțelege tipurile de arsuri. Arsura de gradul întâi, sau arsura superficială afectează epidermul, stratul superficial. Pielea se înroșește și este ușor dureroasă. După câteva zile straturile superficiale ale epidermului afectate se descuamează, iar țesutul se va reface fără cicatrici.

Arsura de gradul doi, intermediară ca profunzime, afectează epidermul și dermul. Astfel apar flictenele, care conțin un lichid transparent, dureroase, sau cu un conținut hemoragic când leziunea este mai profundă. Uneori, aceste arsuri se vindecă fără semne, dar acest lucru depinde de cât de mult dermul a fost lezat.

Arsura de gradul trei sau arsura profundă este cea mai gravă și distruge straturile pielii interesate în regenerarea acesteia, inclusiv foliculii de păr, glandele sebacee și ductele de excreție ale glandelor sudoripare, inclusiv terminațiile nervoase, ceea ce o face să fie mai puțin sau deloc dureroasă. Semnul clinic este escara, și drept tratament, necesită tratament chirurgical, excizie și grefare.

Pentru aprecierea gravității și evoluției pacientului trebuie apreciată care suprafaţă corporală este afectată de arsuri și ce procent din aceasta. Fața, plicile de flexiune precum subrațele și zona inghinală, și orificiile naturale sunt regiuni de risc care necesită atenție specială în cazul arsurilor.