Confidenţialitate

Armata rusă a părăsit aproape întreaga regiune Harkov. „O înfrângere operațională majoră”, anunță Institutul American pentru Studiul Războiului

Au trecut 200 de zile de când Ucraina rezistă invaziei militare ruse. Contraofensiva declanșată de Kiev a reușit să recupereze zeci de localități din Donbas, alungând invadatorii de acolo. Armata ucraineană a recâştigat 6.000 km pătraţi din teritoriul ţării, a declarat luni noapte preşedintele Volodimir Zelenski.

Armata rusă a părăsit aproape întreaga regiune Harkov, în ceea ce Institutul american pentru studiu războiului (ISW) a numit „o înfrângere operațională majoră”.

Orașul nord-estic a continuat să fie bombardat de la distanță. Președintele Volodimir Zelenski a spus că, astfel, Harkovul a rămas din nou fără curent, iar toată lumea trebuie să fie atentă la ce alte acte de terorism ar mai putea comite Rusia:

Liderul de la Kiev a anunțat că numai în această lună militarii săi au reușit să recucerească de la ruși 6.000 de km pătrați de teren, în sud și est.

În același timp, liderul de la Kiev a cerut Occidentului să pună mai multă presiune pe Rusia.

„Rușii încă primesc vize să meargă la shopping și să facă turism in Europa și nimeni nu știe dacă printre ei se află sau nu criminali care au comis atrocități în Ucraina”, a spus Zeleski.

Platfortma media Kiev Independent scrie citând oficiali militari ucrineni că Rusia a decis să nu mai trimită la luptă în Ucraina noi unități, iar voluntarii ruși refuză să mai intre în Armata Federației.

La Moscova însă,  purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia va continua operaţiunea militară specială din Ucraina „până când toate obiectivele sale vor fi atinse”.

Potrivit lui, în acest moment, Rusia nu vede nicio posibilitate de negocieri cu Ucraina. De altfel, nici Kievul nu este interesat să revină la masa negocierilor de pace.

În tot acest timp, crește presiunea la adresa Kremlinului. Peste 80 de consilieri municipali din 18 districte regionale i-au cerut președintelui să demisioneze.

Acestia cer ca Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina.

Citește și: Claudiu Degeratu, analist politic: „E greu de prognozat dacă prețul gazelor și al petrolului se va întoarce la valorile de dinainte de război” | VIDEO

Foto: Shutterstock