Barajul Kahovka: Ucraina și Rusia se acuză reciproc de aruncarea în aer a barajului din sud-estul țării. Distrugerea acestuia a dus la o catastrofă umanitară și ecologică despre care ONU a declarat că „Vor exista consecințe grave pentru mii de oameni din sudul Ucrainei, de ambele părți ale liniei de front: e la pierderea locuințelor până la pierderea apei potabile și a mijloacelor de trai”. Istoricul Armand Goșu a spus în emisiunea „România în Direct” că „Principala explicație este că a fost minat barajul. Știm de multe luni că barajul a fost minat”. Istoricul a vorbit și despre contraofensiva ucraineană: „eu cred că a început de mai multe săptămâni, iar ce face armata ucraineană… pur și simplu testează fragmente de front”.
Volodimir Zelenski: Rușii au dovedit încă o dată că sunt o amenințare pentru tot ce este viu
„Sute de mii de oameni nu mai au acces la apă potabilă. Teroriștii ruși au dovedit încă o dată că sunt o amenințare pentru tot ce este viu. Distrugerea unuia dintre cele mai mari baraje din Ucraina este absolut deliberată. Cel puțin 100 de mii de oameni trăiau în aceste zone înainte de invazia rusă. Cel puțin 10.000 încă sunt acolo, iar sute de mii de oameni au fost lăsați fără acces la apă potabilă”, a scris președintele Ucrainei pe Telegram.
Evacuation from Kherson
Video: Konstantin and Vlada Liberov. pic.twitter.com/BAGzE0AISP
— NEXTA (@nexta_tv) June 7, 2023
Șeful NATO: „Un act revoltător care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului dus de Rusia”
Jens Stoltenberg, șeful Alianței Nord-Atlantice, a scris pe Twitter că „Distrugerea barajului Kakhovka pune în prezent mii de civili în pericol și provoacă daune grave mediului. Acesta este un act revoltător, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei dus în Ucraina”.
Reacția Ursulei von der Leyen: „Un atac scandalos asupra infrastructurii civile”
„Rusia va trebui să plătească pentru crimele de război comise în Ucraina. Distrugerea barajului, un atac scandalos asupra infrastructurii civile, pune în pericol mii de oameni din regiunea Herson. Europa mobilizează sprijin prin intermediul mecanismului nostru de protecție civilă”.
This is how the neighborhood of Kherson Korabel looks like now. pic.twitter.com/9oxFY6QDAV
— NEXTA (@nexta_tv) June 6, 2023
Cum a reacționat ONU la distrugerea barajului de la Kahovka
Martin Griffiths, șeful ONU pe probleme de ajutor umanitar, a mai spus că „magnitudinea catastrofei va fi evidentă abia în zilele următoare”.
Reacția Amnesty International – Europa de Est
Directorul regional din Europa de Est al Amnesty International a explicat că distrugerea barajului reprezintă „un dezastru umanitar uriaș”.
Administrația de la Kiev: Peste 40.000 de persoane ar putea fi supuse riscului de inundații
Deși apele s-au mai retras pe parcursul zilei de miercuri, oficialii de la Kiev au raportat în urmă cu aproximativ 9 ore un număr de peste 40.000 de persoane care ar fi fost expuse riscului de inundații, pe ambele maluri ale râului Nipru.
Kherson. Hundreds of residential buildings flooded. pic.twitter.com/NB2jeCdN0X
— NEXTA (@nexta_tv) June 7, 2023
Armand Goșu: „Principala explicație este că a fost minat barajul. Știm de multe luni că barajul a fost minat”
Cătălin Striblea: Cine ar fi putut să arunce în aer barajul?
„Cine se afla acolo, în mâinile cui se afla barajul. Știm că barajul – din martie anul trecut, deci mai bine de 14 luni – era controlat de către militari ruși. Știm și numărul unității militare care controla acel baraj. Ideea că s-ar fi strecurat ucrainenii sau ar fi bombardat ucrainenii – nu se susțin, nu sunt probe suficiente. Asta doar în cazul în care nu s-a inventat teleportarea și atunci, sigur, putem spune că s-au teleportat ucrainenii”, a explicat Armand Goșu, istoric și profesorul universitar, la Europa FM.
„Principala explicație este că a fost minat barajul. Știm de multe luni că barajul a fost minat. Amintiți-vă că în octombrie anul trecut a fost o conferință de presă a președintelui Zelenski în care a venit și a arătat hărți cu ce înseamnă aruncarea în aer a barajului, ce teritorii vor fi inundate. A spus ce unitate rusă e acolo, ce fel de mine sunt cele care au fost montate”, a adăugat Armand Goșu.
Armand Goșu: „Malul stâng este controlat de ruși”
Cătălin Striblea: Ce câștig ar fi putut avea Rusia?
Armand Goșu: „Credeți că problemele ecologice sau umanitare îl deranjează foarte mult pe Putin?”.
Cătălin Striblea: Nu aș vrea să fiu naiv, dar e o problemă să ai atâta apă pe teritoriul controlat de tine…
Armand Goșu: „Într-adevăr, este o problemă pentru armata rusă pentru că circulă fotografii pe canalele de Telegram cu militari ruși care s-au aruncat în copaci, cu armamentul din dotare, tocmai pentru că nivelul apei a crescut foarte mult. Din păcate, nu avem foarte multe informații despre ce se întâmplă pe malul stâng.
De ce? Malul stâng este controlat de ruși. Malul stâng este mai jos; inundațiile sunt cu siguranță mult mai grave pe malul stâng decât pe malul drept, care este controlat de Administrația Ucraineană. Pe malul stâng știm că s-au petrecut ieri niște adevărate tragedii – și s-au confirmat în această dimineață – de pildă, au murit toate animalele, mai puțin lebedele, pelicanii de la Parcul Zoo din Kahovka.
Pe malul stâng, din cauza inundațiilor, militarii nu au lăsat funcționarii Parcului Zoo să vină în timpul zilei, doar în această dimineață ei au utut ajunge acolo și nu au făcut decât să constate că au murit animalele”.
Armand Goșu: „Pe un teritoriu care este înghițit de ape tu nu poți să avansezi cu tancuri, cu mașini blindate, cu transportoare de infanterie”
Cătălin Striblea: Dar îi ajută asta pe ruși să preîntâmpine contraofensiva?
Armand Goșu: „Nu știm dacă exista intenția ucrainenilor de a începe o contraofensivă în zona respectivă. Dacă ar fi existat acea intenție, cu siguranță că îi ajută pentru că pe un teritoriu care este înghițit de ape tu nu poți să avansezi cu tancuri, cu mașini blindate, cu transportoare de infanterie, pur și simplu pământul nu ți le ține. Acestea sunt mașini de război de zeci de tone”.
Cătălin Striblea: Avem o întrebare, apropo de contraofensivă – avem mesaje pe WhatsApp: „de unde această strategie a Ucrainei de a anunța contraofensiva cu câteva luni înainte pentru recucerirea teritoriului? Nu credeți că mai mult rău le-a produs acest lucru, iar Rusia a avut timp pentru a se pregăti pe măsură și pentru a produce catastrofe în Ucraina?”
Armand Goșu: „Aparent, ascultătorul nostru are dreptate. În același timp, Ucraina trebuia să promită ceva în momentul în care a cerut ajutor în armament și muniție. Pentru ce ceri tancuri, Patriot, mașini blindate, ai 45.000 de noi militari, trupe de asalt – au fost pregătite în Suedia, SUA, Marea Britanie, Polonia, Țările Baltice. Trebuie să le pregătești pentru ceva anume, nu poți să le pregătești decât pentru o contraofensivă care să-ți pregătească atingerea obiectivului tău. Care este obiectivul tău? Eliberarea teritoriului țării și revenirea la granițele cunoscute internațional din 1991”.
Armand Goșu, despre contraofensiva ucrainenilor: „Ucrainenii sunt mult mai bine înarmați decât anul trecut și mobilitatea armatei ucrainene este mult mai bună”
Cătălin Striblea: A început contraofensiva?
Armand Goșu: „Eu cred că da. Nicio contraofensivă nu începe la o anumită dată, la o anumită oră. Ea începe cu mult înainte: sunt operațiunile de pregătire a contraofensivei și, cel mai probabil, această contraofensivă a început nu de luni, cum spun rușii, ci eu cred că a început de mai multe săptămâni, iar ce face armata ucraineană pur și simplu testează fragmente de front – este un front foarte lung, are 1200 de kilometri și testează unde rușii sunt tari, unde sunt fortificațiile superficiale, unde pot fi loviți.
De această dată, ucrainenii sunt mult mai bine înarmați decât anul trecut și mobilitatea armatei ucrainene este mult mai bună pentru că au la dispoziție mașini blindate. Sigur, nu suficient. Problema este că terenul pe care circulă nu este nici până azi suficient de uscat pentru că a fost o primăvară târzie și ploioasă care a și împiedicat începerea contraofensivei ucrainene”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa colaj foto: Twitter / NEXTA
Citește și: NATO și U.E. condamnă distrugerea barajului Kahovka, din sudul Ucrainei. Zeci de mii de persoane – evacuate