Confidenţialitate

Ariel Sharon, inmormantat ieri, cu onoruri militare

Funeraliile au avut loc la ferma sa din sudul Israelului.

Oficiali de rang înalt veniți din diverse țări i-au adus în această dimineață un ultim omagiu fostului comandant de război.

Ceremonia a avut loc la sediul Parlamentului din Ierusalim, iar România a fost reprezentată de vicepremierul Liviu Dragnea.

Învelit în drapelul alb-albastru, sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ariel Sharon a fost depus pe un soclu de marmură neagră în fața Parlamentului israelian din Ierusalim.

De-o parte și de alta a catafalcului, s-au așezat cei doi fii și cei doi nepoți ai fostului premier, dar și personalități din Israel și din diverse țări ale lumii. Amintim aici pe vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, fostul premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu şi ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care se află într-o vizită oficială.

Ceremonia a început cu rugăciuni evreiești pentru morți spuse de către un preot și un cântăreț militar.

Au urmat discursuri ale oficialilor israelieni.

Atât premierul Benjamin Netanyahu cât și președintele Shimon Peres au spus că Ariel Sharon a fost unul dintre cei mai buni comandanți pe care Israelul i-a avut vreodată.

De teama unor atacuri cu rachete dinspre Fâșia Gaza, armata, poliția și serviciile de securitate au luat măsuri sporite de securitate în timpul funeraliilor, de la ferma generalului Ariel Sharon. Autoritățile au amplasat aici un sistem mobil antirachetă, iar numărul avioanelor fără pilot a fost suplimentat.

O țară întreagă îl regretă pe Ariel Sharon.

Israelienii spun că făcut multe lucruri bune pentru țară și pentru menținerea păcii.

Decedat la 85 de ani, după ce a stat 8 ani în comă, în urma unui accident vascular, Ariel Sharon a condus campanii militare în numeroase războaie cu lumea arabă. Palestinienii l-au numit un criminal, din cauza politicilor sale agresive și după ce a ordonat invazia în Liban, în 1982. În calitate de prim-ministru a șocat prin decizia luată în 2005, de a se retrage din Fâșia Gaza.