Încercarea Primăriei Sectorului 3 de a modifica Regulamentul de urbanism atrage criticile arhitecților.
O prevedere controversată se referă la demolarea clădirilor vechi pentru a reduce aglomerația din sector, în special din zona centrală.
Arhitecții se tem că în această categorie ar putea intra și clădiri istorice, pentru a căror demolare e nevoie de aprobări speciale.
Ordinul Arhitecților din România și Asociația Profesională a Urbaniștilor din România au transmis consilierilor locali o scrisoare în care le cer să nu aprobe reglementările propuse de primarul sectorului 3.
Acestea ar încălca mai multe reguli de urbanism și se suprapun competențelor Primăriei Generale. Emil Ivănescu, președinte Ordinul Arhitecților București:
“Orice hotărâre la nivel urbanistic, care afectează un sector, afectează, de fapt, o zonă mult mai largă. Iată ce se poate întâmpla dacă PUG-ul Bucureștiului nu este finalizat cât mai repede.”
În proiectul – respins pentru a doua oară de consilieri – se prevede eliberarea anumitor terenuri prin – cităm – încurajarea eliberării celor ocupate cu clădiri vechi. Nu se menționează că sunt excluse clădirile istorice. Dar, primarul Robert Negoiță spune la Europa FM:
“Noi nu propunem … că ar fi infracțiune să demolăm clădiri istorice, care ele nu pot fi demolate, evident. Dar sunt multe clădiri vechi în București, care nu pot fi monument istoric și care zac în ruină.”
Regulamentul propus de primarul sectorului 3 propune, totodată, ca în cazul investițiilor din Zona ultracentrală pentru fiecare metru pătrat nou construit să se demoleze 3 mp.
Cât privește Planul Urbanistic General, proiectul acestuia a fost pus în dezbatere publică. Noul PUG – un document-cheie al administrației locale, care dă marile direcții de dezvoltare urbanistică – a fost blocat în 2014 și deblocat abia în acest an.
Foto: INQUAM_Sabin_Cirstoveanu