Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită și prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, anunță DNA într-un comunicat de presă.
ÎPS Teodosie a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
În același caz mai sunt urmăriți penal Stere Beca, Bogdan Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu și Ciprian Ioan Cojocaru. Aceștia sunt mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului.
Și Aurelian Ștefan a fost pus sub urmărire penală. Acuzațiile în cazul acestora: infracțiunea privind folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este acuzat că, în ultimii 6 ani, ar fi obținut ilegal fonduri europene de peste 1 milion 300 de mii de lei.
Totodată, mai este acuzat că a luat mită 500 de euro de la o persoană. Teodosie a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
Procurorii DNA susțin că ”inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului” împreună cu alte persoane au folosit și prezentat declarații false la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură pentru a primi bani europeni.
În declarațiile prezentate la APIA, Teodosie și ceilalți suspecți, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, au declarat că lucrează mai multe suprafețe agricole. Mai exact: „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”.
În realitate, spun procurorii, din 2010, de când au obținut bani europeni, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.
Sumele încasate până în 2015 depășesc 1 milion 300 de mii de lei, aproape 300.000 de euro. Totodată, DNA susține că arhiepiscopul Tomisului ar fi primit în primăvara acestui an 500 de euro de la o persoană.
În schimb, Teodosie urma să se asigure că persoana respectivă va primi salariu pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie.
În următoarele două luni, arhiepiscopul Teodosie trebuie să se prezinte la poliție sau în fața magistraților de fiecare dată când este chemat, să anunte dacă se mută și să nu se mai ocupe de accesarea de fonduri publice sau europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române sau Arhiepiscopiei Tomisului.
În caz contrar, procurorii ar putea cere arestul la domiciliu sau arest preventiv.