Curtea de Apel Constanţa l-a achitat joi pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, în dosarul în care este judecat pentru că ar fi obţinut ilegal fonduri europene.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Magistrații Curții de Apel Constanța au decis, joi, ca ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, să fie achitat în dosarul Nazarcea, în care era acuzat că a prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
De asemenea, instanța a dispus achitarea și a celorlalți cinci inculpați din dosar și lasă nesoluționată acțiunea civila formulata de către Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Totodată, magistrații au dispus și ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, respectiv poprirea conturilor deținute de Teodosie Petrescu, persoana responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului și persoana responsabilă civilmente Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.
Decizia Curții de Apel Constanța nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.
După ce au primit vestea achitării lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că „sărbătoarea Înălțării Domnului aduce tuturor bucuria înălțării unei justiții drepte” și că speră ca și Înalta Curte să mențină decizia Curții de Apel Constanța.
„Sărbătoarea Înălțării Domnului aduce tuturor bucuria înălțării unei justiții drepte. Pe fond, s-a demonstrat că toți slujitorii Domnului și ceilalți inculpați au fost târâți pe nedrept într-un proces. Pentru aceasta nu condamnăm pe nimeni, ci ne rugăm în continuare lui Dumnezeu, iertând pe cei ce au văzut infracțiuni acolo unde nu e cazul. Arhiepiscopia Tomisului mulțumește Curții de Apel pentru că a săvârșit o judecată dreaptă și nu s-a lăsat influențată de presiunile exterioare actului de justiție. Avem încredere că Înalta Curte va păstra această sentință de achitare a tuturor celor din dosar”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
Procesului lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a început în urmă cu doi ani.
DNA a cerut instanţei condamnarea lui Teodosie la perioada maximă prevăzută de lege şi achitarea prejudiciului creat, de aproape 1,4 milioane de lei, în timp ce avocatul acestuia a solicitat achitarea clientului.