După 16 ani de procese, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pierde definiv lupta cu Romsilva pentru pădurile din Bucovina.
Este vorba despre aproape 150 de mii hectare de pădure, donate Bisericii Ortodoxe de către domnitorii Moldovei. După revoluție, pădurea a fost evaluată la aproximativ 10 miliarde de euro.
Procesul intentat de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, o fundație înființată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, împotriva statului a început în 2001. După mai multe strămutări, magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins, în noiembrie 2013, cererea Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei de retrocedare a 166.000 de hectare de pădure.
Vasile Lupu, autorul legii fondului funciar, așa zisa Lege Lupu, și un susținătot aprig al reîmproprietării Bisericii, povestește pentru Europa FM, că la Curtea de Apel Cluj s-a cerut o expertiză care ar fi costat 7 milioane de euro. Biserica nu a avut acești bani. Prin urmare, a câștigat Romsilva.
Între timp, în vremea guvernării Năstase, între 200-2004, o bună parte din păduri au fost concesionate celul mai mare prelucrator de lemn din România, mai spune fostul ministru țărănist Vasile Lupu. Este vorba de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer . Însă, potrivit lui Vasile Lupu, mai bine de jumătate dintre aceste păduri au fost tăiate, iar din profitul scos de pe urma lor s-ar fi finanțat campaniile electorale ale PSD, PD, PNL – cel puțin în Bucovina.
Vasile Lupu este și cel care ani întregi l-a consiliat pe Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, pentru a-l ajuta să recâștige pădurile din Bucovina. El spune, că IPS Pimen nu a fost ajutat în această luptă de șefii Bosericii Ortodoxe.
Aici e și vina conducerii Bisericii Ortodoxe, care nu l-a sprijinit așa cum se cuvenea pe Arhiepiscopului Sucevei și Bucovinei – mai psune Vasile Lupu.
După finalizarea acestui proces record, bisericile din Bucovina rămân doar cu câte 30 de hectare de pădure.
Biserica spune că suprafețele nu ajung astfel încât, din exploatarea lor, monumentele istorile din nordul țării să fie întreținute la standardele necesare.