Confidenţialitate

Arestări preventive în dosarul lui Marian Burcea, fostul şef al CNAS

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât arestarea preventivă a lui Marian Burcea, demis de la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate după ce procurorii anticorupţie au început o investigaţie privind decontări ilegale.

Alte 12 persoane cercetate în anchetă au fost plasate în spatele gratiilor pentru următoarele 30 de zile.

Procurorii spun că bolnavi aflați în fază terminală sau imobilizați la pat erau refuzaţi la tratamente. Prioritate au avut decontări pentru pacienți fictivi. Angajați din Casă Națională de Asigurări de Sănătate scriau dosare întregi pentru pacienți care în realitate nu existau. Și virau pentru aceste dosare sume mari de bani.

Pentru a nu fi prinși, angajații implicați în fraudă întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor. În paralel, intrau ilegal în sistemul informatic al CNAS și introduceau acolo date care să dovedească faptul că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

În toată afacerea este implicată și o societate care oferă asistentă medicală la domiciliu. Funcționari din cadrul Casei Naționale de Asigurări și ai Casei de Sănătate din Capitală, dar și funcționari către ar fi trebuit să meargă în control ar fi pretins foloase materiale de la reprezentantă unei societăti respective, în schimbul renuntării la controale ce vizau desfășurarea activității de îngrijire la domiciliu.

La un moment dat a existat și un control al Curții de Conturi. Pentru a trece cu bine de control, procurorii spun că persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au făcut totul pentru a acoperi decontarea de medicamente fictive. Astfel, medicamente în valoare de 33 de milioane de lei au fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile găsite de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepție prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS.

Funcționării sunt acuzați, printre altele, de luare și dare de mită, trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, inselăciune, abuz în serviciu și fals intelectual.

Reprezentanții pacienților cer anchetarea deceselor cauzate de lipsa îngrijirii medicale la domiciliu. Din cauză că nu au primit îngrijiri medicale la domiciliu, mai mulți pacienți au murit, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. Potrivit lui, au murit oameni care aveau șanse reale la viată, chiar și copii, doar pentru că angajați din casele de asigurări de sănătate nu au aprobat dosarele lor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, la Parlament, că nu există niciun fel de influenţă a sa în numirea lui Marian Burcea la conducerea CNAS, ceea ce nu înseamnă că are o părere proastă despre activitatea acestuia.

Șeful partidului de la putere reacționează după ce, în referatul procurorilor privind decontările fictive, apare informația potrivit căreia, cităm, ”numirea preşedintelui CNAS avea la bază relaţiile bune cu şeful partidului cu majoritate parlamentară”.

Liviu Dragnea susține că nu a intervenit în niciun fel în numirea lui Marian Burcea.