Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a respins, vineri seara, ideea că actuala situaţie a cazurilor de SARS-CoV-2 confirmate nu reflectă realitatea.
Potrivit lui, dacă ar fi fost mai multe cazuri la nivel național, ar fi trebuit să crească numărul deceselor şi al pacienţilor internaţi în secţiile de Terapie Intensivă.
Totodată, Raed Arafat a anunțat, într-un interviu la Antena 3, că România își va spori capacitatea de testare pentru noul coronavirus, până la 8.000 de astfel de analize zilnice.
”Pentru cei care zic că situaţia nu reflectă realitatea la acest moment, dacă într-adevăr aveam cazuri mult mai multe şi eram în situaţia altor ţări care, sunt într-o situaţie dramatică, şi testele nu reflectau această situaţie, atunci trebuia să avem un număr de decese care o reflectau. Nu există să ai numărul de decese pe care-l avem acum, pe zi, şi să spunem că suntem într-o situaţie mult mai gravă. Trebuia să crească semnificativ numărul de decese şi, înainte de asta, trebuia să crească semnificativ numărul pacienţilor din Terapie Intensivă”, a explicat acesta.
Raed Arafat a adăugat că, la momentul izbucnirii epidemiei, România s-a confruntat cu piața internațională de șantaj a echipamentelor și materialelor sanitare.
Șeful DSU a ținut să sublinieză că o eventuală relaxare a restricțiilor actuale va depinde de evoluția epidemică din perioada sărbătorilor pascale.
“Cu cât virusul este printre noi, cu atât noi trebuie să fim atenți cum conviețuim cu el în societate. Este clar că măsurile de relaxare nu vor însemna revenirea la normalitatea totală, până nu se găsește vaccinul sau tratamentul împotriva acestui virus”.
Raed Arafat a reluat apelul ca populația să rămâne în case în aceste zile.
“Chiar dacă sunt obișnuiți să sărbătorească într-un anumit mod, anul acesta trebuie să sărbătorească altfel. Fără familie, fără să iasă, fără vizite. Este cel mai important lucru la acest moment. Nu vizite la bătrâni, la bunici, nu vizite la prieteni, nu primire de vizitatori acasă, dacă, într-adevăr, dorimsă trecem mai ușor peste această perioadă. Așa cum ne comportăm acum, o să vedem rezultatele peste 7 zile, peste 14 zile … dacă comportamentul a fost responsabil. Riscul este să ne trezim cu o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor, a cazurilor și a deceselor, lucru pe care nu îl dorește nimeni. Anul acesta trebuie să se facă un sacrificiu și să se sărbătorească acasă, în mod restrâns”.