Confidenţialitate

Arafat: Dacă situația scapă de sub control, măsurile de relaxare vor fi reanalizate | AUDIO

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a reluat avertismentul, luni seară, că relaxarea restricțiilor impuse de criza epidemică depinde de modul în care populația respectă în aceste săptămâni recomandările autorităților.

“Măsurile de relaxare se vor lua treptat. Iei câteva măsuri care sunt cu risc minimal, după care aștepți să vezi impactul lor, după care mai iei o parte din măsuri, mai atepți să vezi impactul lor. Dacă vezi că au avut impact mai mult decât ai calculat poate te oprești, nu mai iei o măsură după”, a explicat Raed Arafat la Antena 3.

Secretatul de stat a amintit că relaxarea restricțiilor va fi însoțită de măsuri compensatorii. “Purtatul măștii e o măsură compensatorie. S-ar putea să nu mai poți să intri în mijlocul de transport în comun dacă nu ai nasul și figura acoperite”, a precizat acesta.

“Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că în 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu vrem să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de continuarea respectării măsurilor care sunt impuse în perioada aceasta. (…) Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm”, a adăugat Raed Arafat.

Un risc îl reprezintă o creștere bruscă a numărului de noi îmbolnăviri, “cu un impact serios pe sistemul sanitar”.

“Dacă situația scapă de sub control, măsurile de relaxare vor fi reanalizate”, a menționat șeful DSU.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raed Arafat le-a transmis, totodată, celor care acuză autoritățile că au făcut achiziţii de materiale şi echipamente la preţuri prea mari, că piaţa s-a schimbat în timpul crizei.

”E foarte uşor să comentezi de pe margine fără să ştii realitatea situaţiei cu care ne-am confruntat şi, atenţie, cu care ne confruntăm. Şi nu numai noi. Vorbim de toate ţările lumii care au avut această problemă şi care s-au trezit nepregătiţi pentru că nu numai România s-a trezit cu lipsă de pregătire în acest domeniu, cu lipsa de stocuri de materiale necesare, cu lipsa de echipamente. Suntem într-o lume în a cărei piaţă nu se mai comportă normal. Nu mai există ca şi pe vremea în care făceam acum 3 luni achiziţii normale. Acum totul se negociază, se discută, vezi preţul, ştii bine că este de patru-de cinci ori mai mare, dar ştii şi mai bine că dacă nu prinzi acest material şi îl cumperi acum, următorul va fi şi de zece ori mai mare”, a explicat Raed Arafat.

”Degeaba vine cineva şi spune că masca era atâta şi de ce am cumpărat-o cu atâta. Pentru că nu mai există cu preţul de acum 3-4 luni. Acum sunt alte preţuri. Sau de ce aţi contractat cutare ventilator că în caietul de sarcini aţi scris că trebuie să aibă atâtea funcţii şi uite că îi lipseşte o funcţie. Pentru că atâta am putut să avem şi pentru că în analiza noastră această funcţie am considerat-o dispensabilă ca să putem pune mâna pe ventilator, că altfel, dacă zicem că nu îl luăm, nu mai luăm niciun ventilator. Asta este modul de lucru acum şi nu suntem noi singura ţară care ne-am confruntat cu acest lucru”, a completat șeful DSU.

Întrebat despre achiziţiile de materiale sanitare de la firme care se ocupau cu alte activități înainte de epidemie, Arafat a răspuns: ”Firma respectivă s-a reorientat, a făcut un contract cu un furnizor, nouă ne-au ofertat ce am avut nevoie şi din altă parte nu puteam să luăm, am contractat şi au adus materialul şi l-au livrat corect, conform contractului”.