Confidenţialitate

ARAD: Zeci de mii de pubele şi containere cumpărate cu 24 milioane lei, nefolosite de autorităţi

Autorităţile judeţene din Arad au cumpărat printr-un proiect european, în urmă cu şase ani, peste 160.000 de pubele din plastic, containere şi unităţi de compostare pentru a le distribui populaţiei, plătind aproximativ 24 de milioane de lei, însă acestea nu au mai ajuns la oameni, iar multe s-au deteriorat din cauza condiţiilor de depozitare.

Autorităţile au cumpărat în urmă cu 5 ani, 50.000 de unităţi de compostare individuală, 46.500 euro-pubele de 120 litri, 58.000 de euro-pubele de 240 litri şi 8.230 de containere din plastic sau metal pentru colectarea diferenţiată a deşeurilor.

Programul trebuia încheiat în 2013, însă au fost înregistrate întârzieri la diverse lucrări de amenajare a staţiilor de transfer şi de compostare din judeţ. Contractantul lucrărilor, firma Confort SA, a intrat în insolvenţă, fiind organizată o nouă licitaţie, astfel că lucrările au fost finalizate abia în 2015 – relatează News.ro.

Pe de altă parte, reprezentanţii CJ Arad au declarat, de-a lungul anilor, că au existat şi probleme adminstrative, consiliile locale adoptând cu întârziere hotărâri legate de implementarea programului de gesitonare a deşeurilor.

Astfel, de când au fost cumpărate, containerele au rămas depozitate în diferite locuri din judeţ, precum în perimetrul Aeroportului Arad, unde există aproximativ 50.000 de bucăţi. O parte dintre acestea s-au deteriorat, atât din cauza manipulării, cât şi din cauza intemperiilor, pentru că au stat în spaţii deschise şase ani.

Vicepreşedintele CJ Arad Sergiu Bîlcea a declarat, luni, corespondentului News.ro, că pubelele nu pot fi distribuite până când nu vor fi stabiliţi şi operatorii din cele cinci zone în care a fost împărţit judeţul pentru gestionarea deşeurilor. Aceste proceduri se derulează de aproximativ un an şi ar mai putea dura câteva luni.

Cel mai devreme, acestea ar urma să ajungă la populaţie la sfârşitul acestui an, adică la aproape şapte ani de la achiziţie.

Referitor la cele deteriorate, vicepreşedintele CJ Arad a spus că o evaluare a pierderilor va fi făcută în momentul semnării proceselor verbale de predare-primire.

”Vor fi cumpărate pubele noi în locul celor deteriorate”, a spus Bîlcea.

Autorităţile spun că până la zece la sută din unităţi, adică până la aproximativ 16.000 de bucăţi, vor putea fi schimbate, pentru ca populaţia să nu primească pubele deteriorate.