Temperaturile mult prea ridicate pentru lunile de iarnă au dat peste cap întreaga natură. Pomii fructiferi nu au apucat să intre în hibernare, iar daca vine un îngheț în februarie sau martie vom rămâne fără fructe în livezi, spun agricultorii.
Bogdan Piper este proprietarul unei livezi situată aproape de Arad. Are caiși, piersici, meri, vișini, cireși și pruni. Speră să obțină peste 500 de tone de fructe, de pe cele aproape 16 hectare de livadă.
Totul depinde însă de vremea de afară. În aceste condiții, un val de frig ar putea calamita întreaga producție de fructe.
„Practic, pomii nu apucă să intre într-un repaos vegetativ normal, iar datorită acestor călduri, chiar dacă frunzele au căzut, pomul nu a apucat să intre în hibernarea cu care era el obișnuit, Diferențele astea foarte mari de temperatură afectează rodul și compromite într-o mică, mare măsură producția din acest an.”
Cultivatorii spun ca în aceasta perioadă temperaturile ar fi trebuit să fie negative, atât ziua cât și noaptea.
„Trebuia să fie îngheț pentru că ei acuma sunt vegetație, dacă vine minus o să înghețe”, spune un agricultor.
„E foarte cald pentru anotimpul ăsta acum, pentru ianuarie e foarte cald. Mugurii deja au început să pocnească și nu e în regulă”, spune un alt agricultor.
Lunile de iarnă de până acum au semănat cu cele de primăvara. Directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, Ioan Martin:
„Din câte îmi aduc eu aminte nu am mai avut asemenea fenomene de încălzire a vremii în luna ianuarie sau în plină iarnă, cum ar fi la mijlocul iernii să spunem.”
În județul Arad sunt circa 2.300 de hectare de livezi. Un val de îngheț ar putea calamita mare parte din producția de fructe.
Foto: Shutterstock
Citește și: ANM: Vreme neobișnuit de caldă, cu temperaturi de până la 20 de grade | AUDIO