Un robot cu inteligență artificială, care ajută Direcția de Sănătate Publică Arad să efectueze anchete epidemiologice în pandemia de COVID19, nu poate fi folosit la capacitate maximă din cauză că în România nu există legislația care să îi permită să funcționeze. În doar 15 minute, robotul poate face munca a 20 de oameni dintr-o zi întreagă, iar dacă i-ar fi mărită capacitatea ar putea face toate anchetele epidemiologice din țară.
Direcția de Sănătate Publică Arad lucrează la această inovație, robotul Florina, decâteva luni de zile, după ce a fost nevoită să apeleze la voluntari pentru a face cele câteva sute de anchete epidemiologice din fiecare zi. Proiectul a fost realizat decătre DSP Arad împreună cu o companie de IT din București.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, dr. Horea Timiș:
”Diferența dintre cei 20 de medici care făceau, să zic, 3-400 de anchete în 24 de ore, robotul nostru face în 15 minute, 3-400 de anchete epidemiologice. Florina lucrează și sâmbăta și duminica, nu are concediu, nu face mofturi, nu iese în pauză de cafea…”
Din păcate robotul din Arad nu poate fi folosit la scară largă. Legislația actuală nu permite acest lucru. Cel puțin deocamdată, robotul lucrează în paralel cu medicii și asistenții. Practic, cadrele medicale resună pacienții sunați de robot pentru confirmarea discuției, astfel încât ancheta epidemiologică a robotului să aibă putere juridică. Și așa însă, discuțiile dintre pacienți și cadrele medicale au devenit mult mai scurte.
- Ciprian Boițiu