Confidenţialitate

Arad: Focar de pestă porcină africană la Nădlac. Medicii veterinari atrag atenția populației să nu cumpere carne de porc din surse neautorizate | AUDIO

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în orașul de graniță Nădlac, din județul Arad. Măsurile de prevenire se întind până în Ungaria, iar pe partea românească a frontierei, cca 18.000 de porci sunt blocați în 5 ferme din zona de supraveghere din Arad și Timiș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Animalele bolnave erau la o societate de confecții metalice din orașul Nădlac, județul Arad, unde angajații creșteau și câțiva porci neînregistrați în evidențele sanitar-veterinare.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, dr. Marcel Roșu: „Am avut un buletin de analiză care a confirmat boala: pestă porcină”

„Unitatea deținea șapte porci, din care doi au sacrificat, unul a murit și automat ce ne-a fost comunicată moartea porcului respectiv, am mers, am prelevat probe, (…) am avut un buletin de analiză care a confirmat boala: pestă porcină. Am decis să mergem să ucidem animalele din focar și să trimitem cadavrele la neutralizare, să facem prima dezinfecție conform procedurilor”, a declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, dr. Marcel Roșu.

Orașul Nădlac a intrat in zona de protecție. Alte 4 localități – Csanadpalota din Ungaria, Șeitin, din județul Arad și Igriș și Saravale din județul Timiș, sunt in zona de supraveghere.

Dr. Marcel Roșu: „Din nicio locație nu mai ies porci și nu mai intră porci în zona respectivă de 10 km”

„Din nefericire, în zona de supraveghere intră cinci ferme comerciale cu un efectiv de aproximativ 18.000 de capete, ferme a căror activitate va fi blocată din ceea ce privește mișcarea animalelor, scoaterea și intrarea de animale, porci în cazul ăsta, în unitățile respective, pe o perioadă de cel puțin 30 de zile. Din nicio locație nu mai ies porci și nu mai intră porci în zona respectivă de 10 km”, a precizat dr. Marcel Roșu.

Printre altele, acest lucru înseamnă că în unele ferme, purceii vor trebui să rămână mai mult înainte să fie trimiși în zonele de îngrășare decât dacă nu ar fi fost restricții, ceea ce ar putea supraaglomera unele unități.

Acesta este primul focar de peste porcină africană din acest an, în județul Arad.

Anul trecut, ultimul focar a fost închis în septembrie, iar de-a lungul anului, din cauza pestei porcine africane au murit sau au fost uciși cca 360 de porci domestici.

Medicii veterinari atrag atenția populației să respecte regulile privind vânzarea-cumpărarea de porci, să respecte măsurile sanitare de creștere a animalelor și să nu cumpere carne de porc din surse neautorizate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alba: A început campania de depistare a rabiei în rândul vulpilor. Peste 100 de animale vor fi împușcate | AUDIO