Confidenţialitate

Arad: Medicii de familie cer introducerea vaccinării obligatorii

Majoritatea medicilor de familie din Arad cer introducerea vaccinării obligatorii, opiniile fiind exprimate în contextul numeroaselor controale efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) care vizează şi respectarea calendarului de imunizare.

Unele cabinete au primit sancţiuni pentru că au o acoperire vaccinală mică, însă medicii susţin că părinţii refuză să imunizeze copiii.

Responsabilii DSP Arad au efectuat, de la începutul anului, aproape o sută de acţiuni de control în cabinetele de medicină de familie din judeţ, vâzând şi respectarea calendarului de vaccinare a copiilor.

În cazul a două cabinete de medicină de familie, activitatea a fost suspendată pentru că nu erau racordate la reţeaua de apă potabilă.

Unii dintre medicii care au o acoperire vaccinală mică afirmă că au mers acasă la copiii de pe listele de vaccinare, însă în multe cazuri părinţii nu au acceptat imunizarea.

Unii au promis că vor merge ulterior la cabinete, dar nu au făcut-o, însă există şi numeroase cazuri în care copiii au fost duşi din ţară, la părinţii lor care lucrează în străinătate, în general în Spania, Italia şi Germania, astfel că nu au fost vaccinaţi.

În urma controalelor DSP, majoritatea medicilor de familie au solicitat introducerea vaccinării obligatorii, invocând că nu au posibilităţi legale de constrângere a părinţilor.

Reprezenzanţii Societăţii de Medicină de Familie (SMF) Arad spun că autorităţile pun presiune pe medici să crească rata imunizării, adesea aceştia fiind ameninţaţi cu sancţiuni.

Pe de altă parte, reprezentanţii DSP Arad au anunţat că acoperirea vaccinală a crescut substanţial în ultimele luni, în urma a numeroase campanii care au fost derulate în judeţ.

Astfel, în prezent acoperirea vaccinală în cazul rujeolei a ajuns la 90 la sută, în timp ce, în primăvară, cea mai bună rată de vaccinare era de 81 la sută, în cazul grupei de vârstă de 18 luni.

La copii de 8 – 9 ani, doar 63 la sută erau vaccinaţi.

Judeţul Arad se află pe locul trei în topul celor care au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă, de la debutul epidemiei. Până în prezent, au fost înregistrate aproximativ 1.020 de îmbolnăviri, iar şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor, majoritatea nevaccinate.

La nivel naţional, numărul îmbolnăvirilor este de peste 9100, fiind înregistrate 34 de decese.