Confidenţialitate

Arad: Cometa secolului, văzută de peste 100 de oameni adunați într-o pădure de la marginea orașului: „M-am simțit mic, în tot centrul ăsta mic unde suntem noi, în colțul ăsta de Univers” | AUDIO | GALERIE FOTO

Cometa secolului – cum a fost supranumită datorită strălucirii și vizibilității sale – poate fi văzută cu ochiul liber zilele acestea, după apusul Soarelui, inclusiv din România. În Arad, astroclubul din oraș a organizat vizionări gratuite ale cometei, în pădurea de la marginea orașului. Sute de fotografii spectaculoase au fost făcute miercuri seară de cei veniți să observe cometa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Peste 100 de oameni de toate vârstele au mers miercuri seara în zona lacului Măltăreț din pădurea Ceala, de la marginea municipului Arad, unde nu există poluare luminoasă, ca să admire cometa care a atras toate privirile.

Coordonatorul AstroClub Galaxis Arad, profesor Armand Popa: „Ceea ce vedeți este nucleul cometei, cu coada care se întinde până la steluța de deasupra”.

Femeie: „A, acuma da”.

Armand Popa: „Se vede, așa-i? Și coma se vede bine, și nucleul, și coada”.

Femeie: „Da”.

Armand Popa: „Super. Iar pe telefonul lui Andrei vedeți poza în timp real cu cometa A3”.

Femeie: Uau. E acolo. Uau. Uau. Hai, că lăsăm pe altcineva”.

Armand Popa: „Uau, deci va cere un uau, e extrem de frumos. Deci, probabil, unii o să strige de extaz, nu vă speriați. Da, este extrem de fain”.

Femeie: „Chiar dacă este mică, vezi…”

Cu ochiul liber, cu binoculul sau cu telescoape de la AstroClubul din oraș, oamenii au rămas impresionați de ceea ce au văzut, așa că au făcut sute de fotografii.

Bărbat:Cea mai bună zonă de văzut cometa din seara asta, chiar se merită. Foarte bine că a fost anunțat evenimentul”.

REPORTER: „Ce-ați simțit când ați văzut cometa?”

Bărbat: „M-am simțit mic, în tot centrul ăsta mic unde suntem noi, în colțul ăsta de Univers”.

Alt bărbat: „Am fotografiat și cometa de acum câțiva ani. Și am spus că dacă tot am fotografiat-o și pe aceea, să nu o pierd nici pe aceasta, plus că am prins-o și pe Halley în 1997. Fotografiile pentru mine sunt ca un fel de jurnal. Dacă mă uit peste 5 ani la această fotografie, îmi voi aminti că am fost aici cu voi”.

Alt bărbat: Am venit să vedem cometa, avem ocazia să o vedem. E o ocazie unică în viață. Am aflat că odată la 80.000 de ani se vede cometa, așa că nu cred că o să mai trăim atâta și hai să o vedem acum.

REPORTER: „Ce-i sigur, e sigur”.

Bărbat: „Ce-i sigur, e sigur, da, așa este”.

Andrei Pop, un copil pasionat de astronomie, este cel mai tânăr membru al AstroClubului Galaxis din Arad: Sunt foarte pasionat de astronomie, într-adevăr. Eu am simțit un sentiment de fericire și de uimire, deoarece a fost prima oară când am văzut o cometa cu ochiul liber. Și am făcut poză și cu SISTAR-ul, care este un telescop smart, care face poze faine. Va mai urma o cometa în 2061, cometa Halley.

REPORTER: „Ești pasionat, ești pregătit?”

Andrei Pop: „Da”.

David: „Am apucat să văd Saturnul și Luna. A fost o experiență foarte tare.

După ce cometa a apus aseară, oamenii au putut admira, mulți dintre ei pentru prima dată prin telescop, Luna și alte planete.

David: „Sunt David și am venit aici ca să văd cometa, dar din păcate n-am văzut-o. Am apucat să văd Saturnul și Luna. A fost o experiență foarte tare. Vă recomand să veniți și dumneavoastră. V-aș putea spune că Saturnul se vede minunat. Aproape îl puteți vedea de parcă ați fi pe el. Am simțit foarte multe emoții și foarte multă bucurie”.

Cordonatorul AstroClub Galaxis Arad, profesor Armand Popa: „Este extrem de special la cometa asta că se vede cu ochiul liber”

Reprezentanții AstroClubului au adus telescoape pentru a studia mai îndeaproape cometa și planetele.

Cordonatorul AstroClub Galaxis Arad, profesor Armand Popa: „A venit mai multă lume decât am așteptat, peste 100 de persoane, care s-au uitat și s-au bucurat de imaginea spectaculoasă a cometei. Oamenii au pozat, au văzut, s-au bucurat și a fost o seară chiar foarte reușită. Este extrem de special la cometa asta că se vede cu ochiul liber. Există foarte multe comete pe cer, anual putem observa undeva pe la 10-15 comete, doar că nu toate devin vizibile cu ochiul liber. Asta o face superspecială. Cometele au un element surprinză, se întorc periodic. Unele comete se întorc la 50 de ani, iar această cometa va reveni în apropierea Pământului peste 80.000 de ani”.

În funcție de condițiile meteo, vizionările gratuite din pădurea Ceala de la marginea municipiului Arad vor continua până sâmbătă seara inclusiv. Pentru a prinde cât mai mult din spectacolul de pe cer ar fi bine ca oamenii interesați să ajungă în locul de vizionare încă din jurul orei 19.00.

Sursa foto: Europa FM / Ciprian Boițiu

Citește și: Cometa Tsuchinshan–ATLAS se poate vedea cu ochiul liber pe cer. Astronomul Adrian Șonka explică unde să privim și care este povestea cometei | AUDIO | GALERIE FOTO