Cinci deținuți politici au fost comemorați în curtea Palatului de Justiţie, unde se află Tribunalulul Arad şi Parchetul Arad, printr-o slujbă religioasă de pomenire organizată chiar în locul în care au fost executați în 1959.
Executarea lor în 1959 a fost ca urmare a unei lovituri militare anticomuniste la Timișoara.
Lovitura a eşuat, iar Securitatea a început să-i vâneze pe luptătorii anticomunişti până în cele mai ascunse sălaşe din Munţii Banatului.
Cele cinci persoane comemorate au fost executate în incinta penitenciarului Arad, care funcţiona la acea vreme în clădirea Palatului de Justiţie.
Ele au fost condamnate de Tribunaul Militar din Timişoara, iar Tribunalul Suprem al Republicii Socialiste România le-a respins apelul, păstrând condamnarea la moarte.
„Câţiva au scăpat. Ioan Beg, Martin Bugariu, Ştefan Gheorghe Drăgan, Ioan Cîta, Nicolae Ion Cioca. Bineînţeles că Securitatea a căutat să-şi finalizeze demersul pe care l-a început. Cu toate acestea, Ioan Beg a continuat lupta armată în condiţiile de partizan. Nu a putut fi prins şi abia târziu au putut să fie prinşi. Practic, în 27 iunie 1959. Până atunci, (cu excepţia celor cinci .- n.r), ceilalţi au fost omorâţi.” spune profesorul universitar, Ovidiu Papană.
Evenimentul a fost organizat de către fostul deţinut politic, profesoara de limba română Ileana Silveanu din Timişoara, care s-a ocupat de cazurile deţinuţilor politic din Banat, despre care a scris 11 cărţi din seria “Cărările speranţei”.
Ileana Silveanu a murit în noaptea dintre 1 și 2 martie.