Cererile pentru importul forței de muncă în județul Arad au crescut în ultimul an de 10 ori. Acest lucru se întâmplă în condițiile in care conform AJOFM, rata şomajului în judeţul Arad este de 1,15%, iar cererea pentru forță de muncă în industrie este mare.
Autoritățile din Arad primesc tot mai multe cereri pentru importul forței de muncă din afara Uniunii Europene.
Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad, Marinel Henteș: „Se urmărește tot mai mult importul forței de muncă”
„Dacă în urmă cu 2-3 ani se încerca, în pionierat, importul de forță de muncă destul de modest, acum deja cererile către noi – cereri care ulterior vor ajunge la Inspectoratul General de Imigrări – s-au multiplicat foate mult. În urmă cu an, de exemplu, aveam 2-3 pe săptămână. Acum deja avem 7-10 cereri de la agenții economici pe zi. Se urmărește tot mai mult importul forței de muncă pentru nevoile proprii ale importatorului sau pentru a-i plasa mai departe”, a explicat directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad.
Numărul mare de cereri are legătură și cu faptul că mulți muncitori din afara Uniunii Europene care vin la muncă în Arad, stau puțin și apoi încearcă sau chiar reușesc să treacă ilegal granița spre vestul Europei.
Mulți preferă să vină în Arad tocmai pentru că județul este apropae de graniță.
Șeful AJOFM Arad, Marinel Henteș, estimează că deficitul de angajați din județ este cuprins între 10.000 și 15.000 de persoane în continuare.
În oferta AJOFM Arad sunt disponibile în acest moment de 1.775, majoritatea în industria de mașini sau în construcţii.
Sursa foto: Shutterstock