Confidenţialitate

ARAD: 25 de migranţi prinşi de polițiștii de frontieră

25 de migranţi şi 2 călăuze cetăţeni români fost prinşi, în ultimele ore, de către poliţiştii de frontieră şi jandarmii din judeţul Arad, cetăţenii români fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Poliţia de frontieră face apel la populaţie să nu transporte persoane necunoscute în apropierea frontierei sau către frontieră, iar dacă primesc astfel de cereri, oamenilor li se recomandă să sune la numărul poliţiei de frontieră pentru a anunţa cazul. În caz contrar, riscă închisoare între 2 şi 10 ani.

Pentru început, poliţiştii de frontieră şi jandarmii arădeni au oprit pentru control pe raza oraşului Nădlac două maşini conduse de către 2 cetăţeni români de câte 26 de ani, ambii din judeţul Timiş. Deoarece nu-şi justificau prezenţa în zona de frontieră, bărbaţii au fost duşi la sediul Poliției pentru verificări.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Mihaela Leş, în acelaşi timp, un alt echipaj al Poliţiei de Frontieră a depistat, la aproximativ 600 m faţă de linia de frontieră, 9 migranţi din Irak care se îndreptat către Ungaria. Este vorba despre 3 bărbaţi, 1 femeie şi 5 minori, adulţii având vârste cuprinse între 23 şi 33 de ani, iar minorii între 7 şi 17 ani, cu toţii fiind solicitanţi de azil în România.

Cercetările au arătat că cei 9 migranţi fuseseră transportaţi în zona frontierei de către cei 2 români în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 lei şi 150 euro.
Cei 2 cetăţeni români au fost reţinuţi pentru 24 de ore fiind cercetaţi pentru trafic de migranţi.

Câteva ore mai târziu, tot în zona Nădlac, poliţiştii de frontieră au mai depistat la circa 50 m faţă de linia de frontieră, alţi 16 migranţi din Irak, care mergeau către Ungaria, pe jos, chiar peste câmp, pentru a ajunge în spaţiul Schengen.

Este vorba despre 11 bărbaţi, 2 femeie şi 3 minori, adulţii având vârste cuprinse între 23 şi 31 de ani, iar minorii între 3 şi 16 ani, cu toţii toţi fiind solicitanţi de azil în România.

Cei 25 de migranţii, care sunt cu toţii solicintanţi de azil în România, sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Poliţia de frontieră recomandă cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat. Dacă procedaţi astfel, riscaţi să fiţi acuzaţi de trafic de migranţi, infracţiune care se pedepseşte cu închisioare între 2 şi 10 ani.

În situaţia în care cetăţenii români întâlnesc asemenea cereri, autorităţile spun că cel mai bine este să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590.

402 persoane au fost prinse, în cursul lunilor iulie şi august, în timp ce încercau să iasă ilegal din ţară prin frontiera din judeţul Arad.

Cei mai mulţi sunt migranţi din Irak, Siria, Pakistan şi Afganistan.

O statistică a Poliţiei de Frontieră Arad mai arată că dintre cei prinşi, 45 la sută sunt bărbaţi, 15 la sută femei şi 40 la sută sunt minori.