Francul elvețian a crescut într‐o singură zi cu aproape 20 la sută ceea ce i‐a șocat pe românii cu credite în această monedă. Ei cer acum Guvernului o ordonanță de urgență prin care să oblige băncile să înghețe creditele la o valoare apropiată a cursului din momentul în care aceste credite au fost acordate.
O astfel de soluție nu este deloc simplă, pentru că pune în dificultate atât băncile cât și pe clienții acestora, cu ai căror bani băncile lucrează.
Nu vorbim aici de cetățeni care au fost păcăliți de bănci prin intermediul unor clauze abuzive. Aceia au câștigat în instanță şi chiar plătesc francul la cursul din 2007. Alții, care au înțeles faptul că un credit în franci elvețieni reprezintă un risc major pentru tot restul vieții lor, au strâns din dinți și au refinanțat aceste credite pe lei. Și dacă acum șapte ani, jumătate dintre creditele în valută erau în franci elvețieni astăzi doar cinci la sută dintre credite mai sunt în această monedă.
Putem spune așadar că un creditat în valută a făcut un adevărat pact cu diavolul care într‐un moment bun i‐a oferit o dobândă mică ce îi permitea să se împrumute în franci mai mult decât ar fi putut în euro sau în lei. Astăzi, după ce francul elvețian a urcat la cer, acești oameni sunt în situația lui Faust căruia Diavolul i‐a cumpărat sufletul.
Vă chemăm așadar pe dumneavoastră să decideți dacă cetățenii, aproximativ 200.000 la număr, rămași cu credite în franci elvețieni, ar trebui sau nu salvați de guvern, de BNR, adică de noi ceilalți.
[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-16-01-2015?in=europafmromania/sets/avocatul-diavolului-cu-moise”]