Protest de amploare în Franța. Aproximativ 2,8 milioane de persoane au ieșit în stradă, a anunţat Confederaţia Generală a Muncii (CGT). Autoritățile estimează că numărul participanților a fost însă de 1,2 milioane de persoane.
Francezii au protestat față de reforma sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron.
În ciuda manifestațiilor, puterea de la Paris nu vrea să dea înapoi în ceea ce privește reforma pensiilor care a stârnit mișcări sindicaleîn toată țara.
O mobilizare puternică a manifestanților a fost în Paris dar și în mai multe orașe mari din Hexagon. Printre participanți s-au numărat multe femei, ele considerându-se “marile perdante” ale unei reforme “injuste”.
Potrivit BBC 11.000 de polițiști au fost mobilizați în toată țara în contextul protestelor.
Police attacks were carried out on the General Strike actions in France today. Dozens of people were detained by the police.#greve31janvier #manif31Janvier #France #antireport #paris pic.twitter.com/rHf5EXa6RC
— Partizan Yunanistan (@partizanGreece1) January 31, 2023
Au fost semnalate unele incidente violente izolate în Paris. 30 de persoane au fost arestate.
Ministrul de interne a lăudat poliția pentru gestionarea protestelor.
Les forces de l’ordre se mettent à charger d’un seul coup sans AUCUNE sommation et sans AUCUNE raison renversant les personnes qui n’ont pas eu le temps de se décaler. #greve31janvier #ReformeRetraites #NonALaReformeDesRetraites #MacronDEGAGE #Paris pic.twitter.com/OvfrvaoXx4
— AB7 Média (@Ab7Media) January 31, 2023
Pe lângă proteste, grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.
Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare.
În ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris această reformă drept “indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani “nu mai este negociabilă”.
Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii.
Foto: Twitter