Confidenţialitate

Aproape un sfert din adulţii cu dizabilităţi decedaţi între 2013 şi 2015

Aproape un sfert din adulţii cu dizabilităţi internați care au murit între 2013 – 2015 provin din două centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică.

Este vorba despre Beclean, din Bistriţa Năsăud, şi Sasca Mică, din Suceava. Potrivit Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități – citată de news.ro – decesele au survenit ca o consecinţă a complicaţiilor afecţiunii de bază a acelor persoane. Însă, cum se explică numărul mare de decese în cele două centre?

În cele două centre de reabilitare din județele Bistrița Năsăud și Suceava au murit în 3 ani 168 de persoane cu dizabilități psihice – după cum rezultă din datele transmise de Ministerul Muncii, la solicitarea agenţiei News.ro.

La nivelul țării, însă, este vorba de 624 de astfel de decese. Ce înseamnă aceste cifre? – explică Georgiana Pascu, manager de programe la Centrul de Resurse Juridice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cred că autoritățile au obligația să vină cu explicații în plus. E nevoie să știm condițiile în care au apărut aceste decese, care sunt cauzele și ce eforturi vor depune autoritățile pentru a le preveni.”

Din cele 146 de decese din Bistriţa Năsăud, 100 au fost înregistrate într-un singur centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică (CRRN), cel din Beclean, pentru persoane cu boala Alzheimer.
Aici, de fapt, numărul total al deceselor este mai mare decât al persoanelor care sunt îngrijite acum în centru.

În ce priveste centrul din Suceava, potrivit Georgianei pascu, de la centrul de Resurse Juridice, aici au fost constatate mai multe problem de-a lungul timpului

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

E un centru care arată ca un sat în sine. Sunt sute de beneficiari acolo și au existat inclusiv fonduri europene puse la dispoziția României.

În plus, potrivit news.ro, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială precizează că în cele 132 de acţiuni de control la centrele pentru persoane cu dizabilități a identificat mai multe nereguli, cum ar fi: transferul în alte tipuri de servicii rezidenţiale al unor minori care fie nu erau încadraţi în grad de handicap, fie, deşi deţin certificate, nu corespundeau din punct de vedere al tipului de handicap, CRRN fiind un serviciu destinat exclusiv persoanelor cu handicap neuropsihiatric, evaluarea periodică a beneficiarilor şi întocmirea planurilor individualizate de intervenţie, asigurarea numărului de mese şi gustări şi îmbunătăţirea aportului caloric al meselor, menţinerea spaţiilor de cazare şi a grupurilor sanitare curate şi igienizate, precum şi respectarea procedurii privind protecţia beneficiarilor împotriva abuzurilor, neglijării, discriminării.