Confidenţialitate

Aproape un milion de români suferă de astm. Medic: la fiecare deceniu, numărul bolnavilor crește cu 50% din cauza condițiilor de mediu

În România, aproape 1 milion de oameni suferă de astm, arată datele publicate de Ziua Mondială a Astmului.

Boala poate să apară la toate vârstele, dar e mai frecventă la copii și tineri. Majoritatea pacienților au astm alergic, care e strâns legat de condițiile de mediu, în special de poluare.

În România, rata de mortalitate a acestor pacienți este cu mult peste media europeană.

Florentina Mihăiță:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că între 4 și 7 % din populația României suferă de astm, adică 900.000 de oameni. Dintre aceștia, 60% au astm alergic, iar numărul lor este în creștere, a spus la Europa FM, Carmen Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică din România.

“Prevalența bolii crește cu 50% în fiecare deceniu. Cel mai mult crește astmul alergic. De ce? Bolile alergice se corelează extraordinar cu ceea ce înseamnă mediul și modificările climatice, modificările date de poluare”, spune doctorul Carmen Panaitescu.

De altfel, la Institutul Marius Nasta din București, potrivit managerului Beatrice Mahler, în primele 4 luni ale anului, a crescut cu 70% numărul pacienților cu astm care s-au prezentat la medic, față de aceeași perioadă a anului trecut. Deși tratamentul pentru astm e decontat 100% de Casa Națională de Sănătate, România are o rată de mortalitate cu 50% mai mare decât cea la nivel european, adică 1,3 la 100.000 de oameni mor anual.

”Sunt multe locuri în care astmul încă nu este diagnosticat la timp, tratamentul, câteodată, întârzie. Pacienții, în lipsa unei educații, prin care să înțeleagă că este o boală cronică, o boală care nu se vindecă, ci ea este doar controlată, că există riscul de exacerbare chiar la un pacient cu astm ușor, face să existe încă o mortalitate crescută prin astm”, menționează președinta Societății Române de Alergologie.

Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, iar vizita la medicul de familie nu trebuie amânată dacă avem simptome.

”Tusea, oboseala, senzația de oboseală, lipsa de aer, respirația dificilă șuierătoare, apărarea în piept pot să fie date de astm”, explică doctorul Carmen Panaitescu

Medicul specialist va indica tratamentul adecvat.

”Fiind o boală  inflamatoriecronică, trebuie să convingem pacienții că tratamentul principal va fi cel antiinflamator, nu doar bronhodilatator. Există încă abuz de bronhodilatatoare de scurtă  de acțiune, spray-urile acelea care induc imediat acea așa-zisa ameliorare și sunt studii mari care arată că acele persoane care folosesc mai mult de 3 astfel de tuburi pe an au risc de mortalitate foarte mare”, mai spune Carmen Panaitescu.

În afară de tratament e recomandată și viața departe de orașele poluate.

”Sunt studii de peste 30-40 de ani care au arătat cât de mare este impactul poluării, mai ales cea din oraș legată de particulele Diesel, cele care pur și simplu atacă epiteliul respirator și pierdem această barieră care ne apără de toți agenții chimici din aer, astfel încât ieșirea dintr-un mediu poluat este extrem de benefică”.

Între 2 și 5 % dintre bolnavii de astm au forme severe de boală, însă medicii spun că există terapii personalizate care le pot îmbunătăți calitatea vieții.