Aproape 4,8 milioane de români, între care un milion si jumătate de copii, sunt afectaţi de sărăcie.
În același timp, aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi nu au acces la servicii de specialitate, potrivit unui raport al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.
20 la sută dintre cei mai bogaţi români câştigă de 6,6 ori mai mult decât 20 la sută dintre cei mai săraci români, aceasta fiind cea mai mare rată de inegalitate dintre ţările europene studiate (similară cu cea din Grecia şi Bulgaria).
Printre persoanele vulnerabile sunt 1,85 milioane de romi, 725.000 de persoane vârstnice , de peste 80 de ani, 62.000 de copii cuprinşi în sistemul de protecţie specială şi aproximativ 1.500 de copii abandonaţi în unităţi medicale.
Potrivit Colegiului Asistenţilor Sociali, la sate unul din doi copii iar la nivel național unul din trei copii trăieşte în sărăcie.
De asemenea, unul din trei tineri cu vârste între 18 şi 24 de ani trăieşte în sărăcie.
În plus, o treime dintre copiii cu vârsta între 0 şi 6 ani suferă de privare materială severă, de peste trei ori mai mulţi decât media celorlalte 27 de state europene.
Privare materială severă înseamnă că nu îşi permit nici măcar 4 din următoarele 9 lucruri: chirie, căldura în casă, ipoteca, să mănânce carne în mod regulat, să meargă în vacanţă, să aibă televizor, maşină de spălat, telefon, să facă faţă unor cheltuieli neaşteptate.
Încă mai există copii români care nu au mers niciodată la şcoală, iar procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este ridicat.