Confidenţialitate

Aproape 200 de migranți au fost prinși în weekend de Poliția de Frontieră

Weekendul acesta, polițiștii români de frontieră au avut trei mari misiuni, prin care au reținut aproape 170 de migranți. Acțiunile au avut loc în județele Constanța, Timiș și Dolj.

19 cetățeni irakieni au fost prinși de Polițiștii de Frontieră din județul Dolj

Irakienii au fost depistați în autoturismele unor cetățeni bulgari și plătiseră aproape 20.000 euro pentru a ajunge “într-un stat din spațiul Schengen”.

Cei 19 irakieni, între care șase minori, au trecut Dunărea cu o barcă. De pe malul românesc al fluviului, la Calafat, au fost preluați cu două autoturisme de trei cetățeni bulgari. Polițiștii de Frontieră au observat cele două autovegicule și au încercat să le oprească în trafic. Șoferii au ignorat însă semnalele și au accelerat. Polițiștii au pornit în urmărirea lor iar după aproximativ 12 km unul dintre autoturisme a fost blocat. Şoferul a abandonat mașina şi a fugit, dar a fost prins în scurt timp.

În interiorul autoturismului condus de acesta şi în portbagaj au fost găsiți 12 cetăţeni irakieni, între care 5 copii.

Polițiștii de frontieră și cei din Calafat, au depistat în oraș și cel de-al doilea autoturism, în care se aflau 2 cetăţeni bulgari și 7 cetățeni irakieni, între care 5 bărbați, o femeie și un minor. Aceștia au abandonat autoturismul şi au încercat să fugă. Au fost însă reținuți de poliţişti.

Polițiștii au stabilit că întregul grup de migranţi, format din 19 cetățeni irakieni, a traversat fluviul Dunărea cu barca şi a fost preluat de către cei trei cetățeni bulgari, cu intenția de a ajunge într-un stat din spațiul Schengen, plătind pentru aceasta 19.000 de euro.

Polițiștii de frontieră au întocmit un dosar de cercetare pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, respectiv complicitate la această faptă.
Cetățenii bulgari și irakieni au fost predaţi Poliţiei de Frontieră Bulgare conform protocolului româno-bulgar, pentru continuarea cercetărilor.

Aproximativ 30 de migranţi, prinşi la Timişoara într-un tren care venea din Bucureşti şi mergea spre Budapesta

Un grup format din peste 30 de migranţi din Siria şi Irak, printre care şi copii, a fost dat jos în Gara Timişoara Nord, duminică dimineaţă, din trenul care circula pe ruta Bucureşti- Budapesta, ei fiind preluaţi de Poliţia Transporturi Feroviare pentru a fi verificaţi. În ultima perioadă, tot mai multe grupuri de migranţi sunt depistate la Timişoara, în zona centrală a oraşului, obişnuind să doarmă în Parcul Botanic.

Potrivit poliţiştilor, aproximativ 30 de persoane cu vârste cuprinse între 3 şi 60 de ani, din Siria şi Irak, care călătoreau în trenul Bucureşti – Budapesta au fost date jos în Gara Timişoara Nord, după ce mai mulţi pasageri din tren au anunţat Poliţia despre prezenţa acestora.

Odată ajunşi la Timişoara, unii dintre migranţi au spus că au venit în vizită la rude, iar alţii au încercat să se ascundă, însă cu toţii au fost preluaţi de Poliţia Transporturi Feroviare pentru a fi verificaţi.

Poliţiştii mai spun că şi în cursul zilei de sâmbătă un grup format din 27 de migranţi au fost depistaţi în Timişoara, după ce au reuşit să treacă ilegal graniţa din Serbia. O parte dintre aceştia s-au prezentat la Poliţie, unde au cerut azil în România.

În această perioadă, un elicopter al Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne survolează şi monitorizează zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, alături de poliţişti de frontieră.

Ambarcaţiuni cu migranţi, interceptate şi blocate de poliţiştii de frontieră români în Marea Neagra

Vineri noapte, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat o ambarcaţiune de agrement, la bordul căreia se aflau 97 de persoane care intenţionau să intre ilegal în România.

Totodată, o altă ambarcaţiune cu aproximativ 120 de persoane la bord a fost blocată de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă pe Marea Neagră, în zona comună de patrulare româno-bulgară, nava şi persoanele de la bord fiind preluate de autorităţile turce.

Vineri seara, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, la aproximativ 24 de mile marine, în dreptul localităţii Sabla (Bulgaria), şi la aproximativ 17 mile marine faţă de frontiera româno-bulgară, care se îndrepta spre apele teritoriale româneşti.

La faţa locului s-a acţionat cu o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă, care a stabilit ca era vorba despre o ambarcaţiune tip pescador având la bord aproximativ 120 persoane. Acestea au transmis mesaje de ajutor, recepţionate de către MRCC Varna – instituţie responsabilă în acest caz, care a declanşat acţiunea SAR (Search and Rescue).

Totodată, au fost informate, prin intermediul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, autorităţile de frontieră bulgare şi turce.

La aproximativ 5 mile marine distanţă de marea teritorială, Garda de Coastă a acţionat cu trei nave, reuşind blocarea ambarcaţiunii, până la sosirea navelor Gărzii de Coastă Turce, care au preluat atât pescadorul, cât şi persoanele.

De asemenea, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 7.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat o altă ambarcaţiune în Marea Neagră, la aproximativ o milă marină de frontiera maritimă comună româno-bulgară şi de litoralul bulgăresc, navigând spre țărmul României.

Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu o navă.

Situaţia a fost monitorizată de către poliţiştii de frontieră, inclusiv cu ambarcaţiuni gonflabile de viteză pentru asistenţă, cât şi cu echipaje dispuse de-a lungul ţărmului, iar în jurul orei 11.30, pescadorul a fost escortat de navele Gărzii de Coastă, în siguranţă, în Portul Mangalia.

La bord se aflau 97 de persoane, care au declarat că sunt cetăţeni din Iran şi Irak (40 bărbați, 21 femei și 36 de copii), care vor fi preluate de polițiștii de frontieră, în vederea efectuării activităților specifice în astfel de cazuri.

Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta.