Ministerul Sănătății a dat publicității, duminică seară, raportul pompierilor după controalele în toate cele peste 550 de spitale, demarate după incendiul în care au ars de vii 10 pacienți, în noiembrie 2020, la Spitalul Județean Neamț.
Ulterior, autoritățile au anunțat doar că s-au descoperit peste 2.000 de nereguli.
Peste un sfert dintre spitale nu au rezervoare proprii cu apă pentru stingerea incendiilor și cele mai multe nu sunt dotate cu sisteme de ventilație corespunzătoare.
Totodată, sute de clădiri de spital nu au autorizație de securitate la incendiu: spitale județene, de copii, maternități, orășenești, unități de primiri urgențe.
În Capitală, 18 spitale sunt în această situație. Pe listă figurează Unitatea de primiri urgențe și un corp al Institutului Matei Balș, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu, Spitalul de Urgență Floreasca, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Spitalul Filantropia.
În județul Cluj, 21 de clădiri de spital nu îndeplinesc condiții de securitate la incendiu, printre care se află și cele mai mari unități, spitalele județene de adulți și copii.
În aceeași situație, se află spitalele județene Bacău, Bihor, Constanța, Brăila, Covasna, Harghita, Prahova, Sălaj și Suceava.
La finalul anului trecut, pompierii au descoperit și că la Spitalul Orășenesc Abrud și la cel municipal din Sebeș, nici măcar nu există hidranți, iar la alte 8 spitale din județele Bihor, Brașov, Gorj, Timiș și Teleorman, instalațiile de hidranți nu funcționau.
O altă concluzie a pompierilor este că zeci de spitale nu au nici măcar sisteme care să detecteze un incendiu.
Lista spitalelor în care nu se asigură condițiile de evacuare a pacienților și a angajaților în cazul unui foc este uriașă.
Practic, bolnavii de spitale aflate din 31 de județe nu pot fi scoși din foc, atrag atenția pompierii.
O altă concluzie: instalațiile electrice din zeci de spitale, inclusiv din maternități precum Bucur și Buftea din Regiunea București Ilfov, se exploatau deși erau defecte.
După incendiul din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț au fost 292 de controale la secţiile ATI.
Practic, sectiile ATI funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, nu se asigură condiții pentru limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor, construcțiile nu sunt echipate cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar acolo unde acestea există – ele nu funcționează.
Nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de hidranți și nici întreținerea instalațiilor de detectare și de stingere a incendiilor.
În spitale nu se asigură dotarea cu stingătoare, nu funcționează instalația de iluminat de securitate, căile de evacuare nu sunt marcate, nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență, instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat.
Nu sunt asigurate condițiile de acces al autospecialelor de intervenție la obiectiv și nu este constituit Serviciu Privat pentru Situația de Urgență.
Pentru neregulile constatate au fost date 1500 de sancţiuni – adică 1.400 avertismente şi restul amenzi, în cuantum de 448.000 lei.
Situaţia unităţilor sanitare din punct de vedere al avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, în 16 noiembrie 2020:
Număr unităţi sanitare de stat şi private cu paturi ( cu personalitate juridică) – 553
Număr clădiri ale unităţilor sanitare cu paturi, dintre care: – 1392
Număr clădiri autorizate privind securitatea la incendiu 310 (autorizaţia a vizat întreaga clădire)
Număr clădiri autorizate parţial privind securitatea la incendiu – 52
Număr clădiri care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu – 302
Dintre clădirile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu de la nr. crt. 5, deţin aviz: – 120
Număr clădiri care nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu – 728.
Toate măsurile aflate în rapoartele pe 2019 si 2020 au fost comunicate instituțiilor vizate.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat conducerii direcțiilor de sănătate publică un raport privind implementarea tuturor acestor măsuri.
Concluziile raportului vor fi prezentate în cursul săptămânii viitoare.
Vineri dimineață, un incendiu a curprins pavilionul Covid al Institutului bucureștean “Matei Balș”. Bilanțul tragediei a urcat, duminică, la 7 decese.