În România sunt spitalizați în prezent 99 de copii care au COVID 19, 97 sunt în secțiile unităților medicale, alți doi la Terapie Intensivă.
În așteptarea începerii școlii, mulți părinți se întreabă ce măsuri ar fi cele mai eficiente pentru cei mici.
Respectarea culoarelor de tranzit din școli și folosirea măștii de protecție, de preferat medicinală, sunt sfaturile generale primite de părinți. Mai întâi, în privința măștilor, părinții au de ales, una dintre opțiuni fiind masca textilă.
“Aceste măști textile au fost folosite și în domeniul medical până în anii 60, după care, în țările dezvoltate au fost înlocuite de măștile chirurgicale, mai fiind folosite doar de țările mai puțin dezvoltate.
Trebuie să îndeplinească două condiții, trebuie să fie adaptate feței și să acopere nasul și gura. În privința utilității lor, sunt mai puțin protective decât măștile chirurgicale“, a explicat la Europa FM epidemiologul Emilian Popovici.
Șeful campaniei naționale de vaccinare consideră că nu școlile sunt văzute ca potențial pericol de răspândire a COVID, cât traseele și activitățile înainte și după școală. Valeriu Gheorghiță despre faptul că numărul de infectări crește în țările care început să deschidă școlile:
“Crește odată cu deschiderea unităților de învățământ, odată cu prezența fizică a copiilor la școală, nu neapărat ca urmare a unui risc crescut de a se infecta în școală, ci ca urmare a activităților conexe cu învățământul, și anume distanța de acasă la școală, mersul în mijloace de transport în comun, interacțiunea cu celelalte persoane, locurile de joacă.”
03sept-15 Gheorghita – activitati pana la scoala -32sec.
Potrivit experților sanitari, tulpina DELTA, mult mai contagioasă, afectează copiii și – astfel – cei mici ajung să dezvolte forme severe ale bolii. Doctorii mai arată că infecția la copii este uneori simptomatică și cu evoluție severă.